Ekonomi

Çiftçiye müjde! Kredi limitleri 5 kat yükseldi, süre 2023'e uzatıldı! İşte Ziraat Bankası ve Tarım Kredi faiz oranları..

Çiftçiler için sunulan hazine destekli düşük faiz oranlı tarım kredilerinde limitler yükseldi. Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış sebebiyle zor duruma düşen çiftçilerin yüzü güldü. Peki tarım kredilerinde limitler ne kadar oldu? İşte ayrıntılar... Maliyet artışları sebebiyle çiftçiler üretim yapmakta güçlük çekiyor

Gübre ve mazot fiyatlarında yaşanan artışlar üretim yapan çiftçileri zor duruma düşürdü. Maliyet artışları sebebiyle çiftçiler üretim yapmakta güçlük çekiyor. Duyurulan resmi rakamlara göre, gübre fiyatları 1 yılda yüzde 344 oranında yükselirken, mazot fiyatları da yüzde 249 oranında arttı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile çiftçilere kredi müjdesi geldi. 

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sunulan hazine destekli düşük faiz oranlı tarım kredilerinde değişikliğe gidildi. Bu kapsamda üst limitler yükseltildi ve süre uzatıldı.

Peki hazine destekli düşük faiz oranlı tarım kredisi nedir? Hazine destekli düşük faiz oranlı tarım kredilerinde limitler ne kadar yükseldi? İşte ayrıntılar...

Çiftçilere kredi müjdesi geçtiğimiz hafta verildi. Cumhurbaşkanlığı kararı ile değişiklik yapılan kredi düzenlemesi 5 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sunulan tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılması ile ilgili kararda yapılan değişiklik kapsamında, bu kredilerin üst limitlerinde yüzde 50 ile yüzde 230 arasında yükselişlere gidildi. 

Çiftçiler tarafından kullanılan hazine destekli düşük faizli yani sübvanse edilen krediler için artış sağlanan üretim alanları da belli oldu. Bu kapsamda;

-Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği yatırım ve işletme kredisi üst limiti: 25 milyon TL'den 40 milyon TL'ye,

-Damızlık düve yetiştiriciliği üst limiti: 10 milyon TL'den 20 milyon TL'ye,

-Büyükbaş hayvan besiciliği üst limiti: 20 milyon TL'ye, 

-Küçükbaş hayvancılık üst limiti: 15 milyon TL'den 25 milyon TL'ye,

-Kanatlı sektöründe üst limiti: 5 milyon TL'den 7.5 milyon TL'ye,

-Arıcılık sektöründe üst limit: 2.5 milyon TL'den 5 milyon TL'ye yükseltildi. 

Bitkisel üretimde ise limitler şu şekilde oldu: 

- Yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi: 35 milyon TL, 

-Meyve yetiştiriciliği ve bağcılık: 20 milyon TL,

-Kontrollü örtü altı tarımı: 50 milyon TL,

-Yem bitkisi üretimi: 10 milyon TL.

Peki hangi üretim alanında ne kadar faiz indirimi uygulanacak? İşte milyonlarca çiftçinin merak ettiği o ayrıntılar...

Faiz indirimleri hangi üretim alanında nasıl olacak? 

-Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği: Yüzde 50,

-Damızlık düve yetiştiriciliği: Yüzde 75,

-Yem bitkisi üretimi: Yüzde 75,

-Yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi: Yüzde 75

Son zamanlarda artış gösteren fiyat yüküne karşı çiftçilerin ve girişimcilerin teşvik edilmesi amacıyla tarım makineleri, sulama sistemleri ve traktör kredileri de artırıldı. İşte o artışlar:

-Traktör kredisi: 500 bin TL'den 1 milyon TL'ye, 

-Diğer tarım makineleri: 2.5 milyon TL'den 5 milyon TL'ye, 

-Modern basınçlı sulama sistemi: 7.5 milyon TL ve yüzde 75 faiz indirimi,

-Lisanslı depoculuk yatırımları: 75 milyon TL ve yüzde 50 faiz indirimli

Nasıl uygulanacak? Kimler faydalanabilecek? 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2022-2022 dönemi için uygulanan tarımda düşük faizli kredilerin süresi de uzatıldı. 

Bu kapsamda 1 Ocak 2020- 31 Aralık 2022 olarak açıklanan uygulama döneminde son tarih 31 Aralık 2023 olarak değiştirildi. 

Daha önce karar çerçevesinde kredi tahsisi yapılan ve kredilerinin hepsini ya da bir bölümünü kullanamayan üreticiler, kullanamadıkları bölüm için2022 sonuna kadar yeni tespit edilen indirim oranlarından ve üst limitlerden faydalanabilecek. 

Ek faiz indirimleri devrede 

Yetiştiricilik ve bitkisel üretim sektörlerinde yatırım ve işletme kredilerinde çeşitli kriterler kapsamında faiz indirimleri yükselebiliyor. 

Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenecek öncelikli bölgede yatırım yurt içinde doğan hayvan alımı ve kullanımı, atıl işletme satın alma, yenilenebilir enerji kullanımı, kadın çiftçi, genç çiftçi ve girişimci kriterlerinin her bir tanesi yüzde 10'ar olacak şekilde faiz indirimi sunuyor. Böylece faiz indirimlerinin de yüzde 100'ü bulduğu alanlar mevcut. 

Benzin, motorin ve LPG kaç TL oldu? İndirim geldi mi? İşte Petrol Ofisi, Opet, Shell ve Total 11 Nisan fiyat listesi...

Çiftçilerin beklediği müjde geldi! Bakan resmen açıkladı! Hesaplara yatıyor!

Çiftçiye akaryakıt desteği müjdesi! Resmen açıklandı! 

Çiftçilerin beklediği haber geldi! 100'er bin lira hibe verilecek!