29 / 04 / 2024

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 14 milyon TL zarara neden oldu!

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 14 milyon TL zarara neden oldu!

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Büyükşehir Belediyesi'nin 3-4 milyona mal olacak atık su borusu yerine 18 milyon liralık boru tercih ederek İzmir'i yaklaşık 14 milyon lira zarara uğrattığını söyledi




İzmir'in önde gelen işadamlarından Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kamuoyunda çok tartışılacak bir iddiayı gündeme getirdi. Esen, yarın ihalesi yapılacak Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin 4'üncü etap inşası ihalesinde tercih edilen boru tipi nedeniyle İzmirliler'in zararının 14 milyon lira (7 milyon dolar) olacağını öne sürerek, "Acilen bu yanlıştan dönülsün" dedi. Burada kullanılacak 2 metre çapındaki 'polietilen' borunun muadilleriyle arasında 7 milyon dolar gibi ciddi bir fiyat farkı olduğunu öne süren Esen, bu polietilen boru yerine aynı işlevi görecek eşdeğer özellikte koruege, CTP ya da çelik boru kullanılması halinde maliyetin 3-4 milyon lirada (1.5-2 milyon dolar) kalacağını oysa bu şekilde bunun 18 milyon lirayı (9 milyon dolar) bulacağını söyledi.


"Sözümüze kulak versinler"

İZSU'yla görüştüklerinde bu boruların projeyi hazırlayan firma tarafından istendiğinin söylendiğini belirten Esen, bu firmayla görüştüklerinde ise, "Bizden bu boruları İZSU istedi" cevabı aldıklarını ifade etti. Konuyu aktardığı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da şaşırdığını ifade eden Esen, yine çok konuşulacak bir imada bulunarak, "Bu boruyu şu an Türkiye'de üreten yok. Ancak, bizim duyduğumuz İstanbul'da bir firma, 2 metre çapında polietilen boru üretmek için makine yatırımı yapmış. Biz de kendi kendimize soruyoruz 'nereye satacak' diye. Bunun üzerine böyle bir konu oldu" dedi. Bu işin takipçisi olduğunu vurgulayan Esen, "Bu yanlıştan dönülmediği takdirde her yolu deneyeceğim. Meclis başkanı olduğum için kanaat önderisiniz diyorlar. Öyle ise sözümüze kulak versinler" diye konuştu.

Aynı zamanda Esen Plastik firmasının da sahibi olan Esen, bu projeye ürün satmak gibi bir derdinin de bulunmadığını vurguladı. Firma olarak ihaleye çıkan ilanları araştırdıklarını, en son olarak da Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4. fazın inşasıyla ilgili çıkan ilanı incelediklerini belirten Esen, şöyle devam etti: "İhale şartnamesinde 2 metre çapında polietilen boru kullanımı yer aldığı görülüyor. Bu boru şu anda Türkiye'de üretilmiyor. Dünyada da çok üreten yok. Sadece İstanbullu bir firma bu boruyu üreteceğini söylüyor. Bunun üzerine bizim arkadaşlar, ilgili dairenin müdürünü arayıp görüşüyorlar. 'Bu borunun nereden çıktığını' soruyorlar. Daire müdürü de bunu projeci firmanın belirlediğini aktarıyor. Ama etik açıdan bu firmanın ismini paylaşamayacağını söylüyor. Sonra olay bana geldi. Ankara'daki projeci firmayı bulduk ve arkadaşlarımızla bir araya geldi. Projeci firmada da polietilen boruya ihtiyaç olmadığını, önerilerinin koruge boru olduğunu aktarıyor. Ve İZSU'nun polietilenli boruyu önerdiğini söylediler."

İZSU Genel Müdürü'yle görüştüğünü ve durumu kendisine izah ettiğini ifade eden Esen, İZSU Genel Müdürü'nün de durumdan haberdar olmadığını aktardığını belirterek, "Bununla ilgili bilgisi olması halinde buna karşı çıkacağını söyledi. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla görüştüm. Durumu ona da anlattım. Polietilen boruyu seçmeleri halinde en az 7 milyon dolarlık artı bir maliyetin ortaya çıkacağını aktardım. Eş değer borularla bu işin 1.5-2 milyon dolara mal olacağını söyledim. Sonuçta 2 bin 663 metrelik, 2 metre çapındaki polietilen borunun maliyeti 9 milyon doları bulacak. Birde İstanbul'dan gelecek. Nakliyesi de oldukça sıkıntılı. Başkan, bunları duyunca şaşırdı ve konunun araştırılması için bürokratlarına talimat verdi. Kendisine de bir rapor sunulmasını istedi" dedi. Bayram sonrası tekrar hem daire başkanı hem de İZSU genel müdürüne bir gelişme olup olmadığını sorduklarını ifade eden Esen, "Daire müdürüyle yüz yüze görüştük. Bu boruda sorun yaşamayacağını düşünüyor. Kullandınız mı dediğimizde de küçük çaplılarını kullandığını söylüyor. Sonuçta büyük çaplısı yok ortada. Üretilse bile test ettirecek laboratuvar bile yok. Ama bir türlü ikna edemedik" şeklinde konuştu.


"Her yolu deneyeceğim"

İhalenin yarın günü yapılacağını dile getiren Salih Esen, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:


"7 milyon dolarlık bir para yanlış bir tercihten dolayı gidiyor. Tabi tek tedarikçi olduğu için de fiyat yükseliyor. Meclis başkanıyım, kanaat önderisiniz diyorlar. Öyle ise sözümüze kulak versinler. Ben bu işin takipçisiyim. Bu yanlıştan dönülmediği takdirde her yolu deneyeceğim. Bana yapılan açıklamalar beni tatmin etmiyor."


Alpaslan: Uzmanlar karar verdi

Salih Esen'in açıklamalarının ardından Yeni Asır'ın görüştüğü İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan da ihaleyi savundu. Alpaslan, "Artık ihalenin durdurulması bu saatten sonra mümkün değil. Böyle bir haber nedeniyle de durdurulmaz. Bu ihale 4. etabın paket halindeki ihalesidir. Boru konusu bu paketin içindedir. İlgili dairedeki uzman arkadaşlarımız, bu konuyu değerlendirip böyle bir tip boruda karar kılmışlar. Kimse durduk yere pahalı boru almak istemez. Ben de bu konunun uzmanı değilim ancak arkadaşlarımız gerekli araştırmasını yapmışlardır. Bu bir ekip işi" dedi.



Yeni Asır



Geri Dön