Cihangir Roma Parkı'ndaki yıkımlar durduruldu!
Cihangir'de bulunan ve Sanatkarlar Parkı olarak da bilinen Roma Parkı’nda ‘Cihangir Sosyal Tesisi’ yapmak için başlayan yıkım durduruldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Cihangir’de bulunan Sanatkarlar Parkı olarak da bilinen Roma Parkı’nda ‘Cihangir Sosyal Tesisi’ yapmak için sabah saatlerinde başlayan yıkım, arkeolojik kalıntıların bulunması ve mahalle halkının tepkileri üzerine durduruldu.
Belediye ekipleri iş makineleriyle sabah saatlerinde Roma Parkı’na gelerek yıkıma başladı. Cuma gününden bu yana yıkıma karşı parkta nöbet tutan mahalle halkı ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri ise iş makinelerinin alandan çıkarılmasını isteyerek belediye ekiplerine tepki gösterdi.
Arkeolojik sit alanı ilan edilen ve kazı sırasında da tarihi eser bulunan parkta yapılmak istenen inşaat için bölge halkı ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri ruhsat görmediklerini ve kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını vurguladı. Yıkım nedeniyle polis ile mahalleli arasında arbede yaşandı. Bu sırada Beyoğlu Kent Savunmasından Deniz Özgür gözaltına alındı. Polis mahalleliyi zorla alandan çıkararak iş makinelerini soktu ve bölgede çalışmalar başladı. Bu sırada alana ilişkin ruhsat getirilerek alanın girişine asıldı ve çalışmalar devam etti.
Mahalleli, alanın yeşil alan olarak korunmasını çalışmaların da arkeologlar eşliğinde tarihi dokuya ve ortaya çıkan kalıntılara zarar verilmeden yapılmasını istedi. Mahalle halkının tepkisi üzerine Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı, Arkeolog Bensen Ünlüoğlu’nun gelmesiyle belediye ekipleri ile görüşme başladı. Ünlüoğlu alanda bulunan tarihi eserler hakkında ekiplere bilgi vererek çalışmaların durmasını istedi.
Ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla çalışmalar durduruldu.
Arkeolog Bensen Ünlüoğlu, kazı alanında ‘Osmanlı Seramiği’ çıktığını belirterek, “Kazı alanında çıkan seramik yoğunluğu sonrasında çalışmaların durdurulmasını talep ettik. Kazı çalışmaları devam ederken kazı alanında Osmanlı Seramiği çıkması üzerine çalışmaları durdurdular. Bundan sonra arkeolog eşliğinde el ile kazı yapılacaktır”dedi.
Evrensel
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Cihangir’deki Roma Parkı’na İBB tarafından yapımı planlanan ‘Cihangir Sosyal Tesisi’ için yıkım çalışmalarının başlaması semtte gerginliğe neden oldu. Vatandaşlar çalışmaları protesto ederken, kazı Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla durduruldu
İstanbul cihangir’de Sanatkarlar Parkı olarak da bilinen Roma Parkı’nda yıkım gerginliği yaşandı. Semt sakinlerinin bostana dönüştürdüğü parkın bir bölümüne İBB tarafından yapılması planlanan sosyal tesis için dün bir kez daha yıkım ekibi bölgeye geldi. Sabahın erken saatlerinde çevik kuvvet ve TOMA’lar eşliğinde başlayan çalışmalara Cihangirliler tepki gösterdi. Projenin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle semt sakinlerinin yoğun protestosu üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada gruptan Deniz Özgür isimli bölge sakini gözaltına alındı. Ardından belediye görevlilerince alanının girişine inşaat ruhsatı asıldı.
‘Tarih katliamı’
Semt sakinlerinden 75 yaşındaki Ayşe Taş, “Burası tarihi bir alan. Kepçe ile kazı yapılması doğru değil. Tarih katledilmeye çalışılıyor” derken Gülden Bozkaya ise, “Cihangir halkı olarak bu sosyal tesisi istemiyoruz. Belge ve ruhsat olmadan burası yapılmaya çalışıyor. Bir haftadır burada nöbet tutuyoruz. Burasının korunması gerekiyor” dedi.
Daha önce Osmanlı dönemine ait olduğu iddia edilen çömlek parçalarının bulunduğu alanda dün yapılan kazılarda da tarihi kalıntılar olduğu saptanınca Büyükşehir Beledi Başkanı Kadir Topbaş’ın ‘kazıyı durdurun’ talimatı verdiği, projenin arkeolojik kazının ardından hayata geçirileceği öğrenildi.
‘Kurul inceleme yaptı’
Belediye ekipleriyle görüşen Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı arkeolog Bensan Ünlüoğlu da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gördüler ki toprağın altından bir şeyler çıkmaya başladı. Başkan Kadir Topbaş’ın emriyle kepçe ile yapılan kazının durdurulduğu ve artık elle arkeolojik kazı yapılacağı söylendi. İhbarımız üzerine bir kurul geldi ve inceleme yaptı. Projeyi yapan mimar da değişiklik yapabileceklerini söyledi.”
Milliyet