27 / 04 / 2024

Çimento sektöründe sürdürülebilir üretim için ilk adım atıldı!

Çimento sektöründe sürdürülebilir üretim için ilk adım atıldı!

Çimento ve klinker üretiminde sürdürülebilir teknolojileri tartışmak, iş birliği ve ilham getirecek ortamı yaratmak için'' CUSCIT'' adı verilen platformlar dizisi oluşturuldu.



CemenTürk Uluslararası Sürdürülebilir Çimento & Klinker Üretim Teknolojileri Semineri (CUSCIT'23) 22-25 Kasım'da Antalya, Belek'te gerçekleşti. Dünyada en çok karbon salımına neden olan çimento üretiminde sürdürülebilir üretim teknolojilerine odaklanan seminerin amacı; sektörün gelecekte sürdürülebilir üretim konusunda üst düzey başarıya ulaşması için gereken bilgi paylaşım ortamınının hazırlanması.


ÇİMENTODA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ!

CemenTürk dergisi İmtiyaz Sahibi Nurhan Gürel, 15 yıldır Türk çimento sektörünün basılı ve çevrimiçi mecradaki yansıması olmak için verilen tüm çabayı 100'üncü yıla yakışır şekilde sektöre çok daha güçlü biçimde sunmak istediklerini açıkladı.

Sürdürülebilirliğin Türkiye'deki, dünyadaki ve çimento sektöründeki yerini değerlendirmeye başlayarak yola çıktıklarını anlatan Gürel karbon ayak izi konusunun büyük önem arz ettiği çimento sektöründe, üretim teknolojilerinin sürdürülebilir çözümlere odaklanması için daha belirgin bir zemin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Böylece çimento ve klinker üretiminde sürdürülebilir teknolojileri tartışmak, iş birliği ve ilham getirecek ortamı yaratmak üzere bir platformlar dizisi oluşturma kararı aldıklarını söyleyen Gürel bu kapsamda CUSCIT bunun ilk adımı oldu" dedi.

Prof. Dr. Hakan Benzer'in moderatörlüğünü yaptığı 'SWOT Analizi ile 'RESET: 2050 Yılı Çimento Üretimi' Zorlukları' Paneli'nde ise çimento üretimi ile karbon salımı ilişkisinin ve bunların yaratacağı ekonomik ve iklime bağlı sorunların çözümlerine dair tartışmalar yapıldı.

Avukat Süleyman Boşça konuşmasında 'Kirleten Öder' kuralına değindi. “Emisyon ticaretinin temelinde bu kural vardır" diyen Av. Boşça, Enerji Performans Sözleşmesi'nin enerji verimliliği uygulanan projelerin yapılmasına imkan veren finansal bir model getirdiğini, ancak bir hareket oluştursa da uygulayıcı aracı kurumların yeterli finansal güce sahip olmamasının gereken değişimi henüz sağlayamadığını ifade etti.

World Cement Association (WCA) CEO'su Ian Riley ise AB'nin ETS sistemleriyle elde edilen gelişmeleri anlattı. Riley, karbon kaçağını engelleyecek ve serbest tahsisin yerini alacak bir fiyatlandırma mekanizması olan CBAM sayesinde ithalatçıların AB-ETS sistemine vergi ödemesi yapacağına değindi.

Çimento sektöründe sürdürülebilir üretim için ilk adım atıldı!

DOĞRU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKALARI İÇİN DEVLET MEKANİZMALARI İLE EŞGÜDÜM İÇİNDE OLUNMALI!

Riley, “Çimento üretiminde doğru sürdürülebilirlik politikaları için devlet mekanizmalarıyla eşgüdüm içinde olunması önemli, sektör gerekli karbonsuz alternatif ürün sunamadığı için müşteri çaresiz kalabiliyor" ifadelerini kullandı.

CUSCIT konuşmacısı KHD Humbolt Wedag CTO'su Matthias Mersmann da “Çimento fabrikasının atığı olan karbon havada yakalanacak ve hemen yanında kurulacak olan kimya fabrikasına verilecek.

Böylelikle çimento fabrikasının ürettiği karbon kimya fabrikasında kullanılarak sıfır karbon elde edilecek. Yani her bir çimento fabrikası entegre olarak kimya fabrikası kurmak ya da entegre iş yapmak zorunda kalacaklar. Bu da bir yöntem olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Çimento sektöründe yeşil dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım gerekli!

Çimento ve beton fiyatlarından sonra sıra demire geldi! İnşaat demir fiyatlarına indirim geldi!

Geri Dön