28 / 04 / 2024

Çimento sektöründe yeşil dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım gerekli!

Çimento sektöründe yeşil dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım gerekli!

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik ve TÜRKÇİMENTO Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir çimento sektörü ile ilgili son gelişmeleri paylaşarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



TÜRKÇİMENTO’nun EKONOMİ Gazetesi’yle beraber gerçekleştirdiği Anadolu Buluşmaları” nın 7’ncisi için Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. 

Ekonomimcom'dan Vahap Munyar, bugünkü köşesinde TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik ve TÜRKÇİMENTO Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir'in açıklamalarını kaleme aldı. 

Fatih Yücelik, sektörün dünyadaki yerini işaret ederek, "Avrupa’nın lideri, dünyanın 5’inci büyük üreticisi konumunda bulunan sektörümüz, çimento ve klinker toplamında dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer alıyor. 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı. 

Çimento sektöründe yeşil dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım gerekli!

Fatih Yücelik, 119 milyon tona eşdeğer çimento kapasitesine sahip sektörün, ülke geneline yayılan 56 entegre ve 21 öğütme, toplam 77 fabrikada üretim gerçekleştirdiğini belirtti ve "119 milyon tonluk kapasitenin yüzde 94’ünü üyelerimiz temsil ediyor" dedi. 

2023 Ocak-Ağustos döneminde toplam üretim geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla yüzde 10’luk yükselişle 51.3 milyon tona çıktığının altını çizen Yücelik, aynı dönemde iç satışların da yüzde 20 yükselişle 40 milyon tona çıktı. 

Yücelik, 11 şehri etkileyen 6 Şubat 2023 Pazarcık ve Elbistan depremleri ile ilgili de konuştu ve "Ülkemiz açısından depremler kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak, depremlerin yıkılan binalarla felakete dönüşmesinin önüne geçebilmemiz mümkün. Ülkemizin benzer felaketler yaşamaması için uluslararası standartlara uygun çimento üretimini öncelikli görüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Çimento sektöründe yeşil dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım gerekli!

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Yeşil mutabakat”a uyum için dönüşüm adımlarına da değindi ve hesaplarına göre 2022'de 1.6 milyon ton atık kullanarak enerji ihtiyacının yüzde 10.1’ini alternatif yakıttan elde edildiğini söyledi. Böylece 850 bin ton eşdeğerinde petrokok tasarrufu sağlandığını aktaran Yücelik, ayrıca 2022’de 3 milyon ton alternatif hammadde kullanıldığını da belirtti. 

TÜRKÇİMENTO Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir de düşük karbonlu üretime dikkat çekti ve "2030 ve 2050 için iki fazlı bir yol haritası belirledik. Gelecek dönemde sektörümüzdeki teknolojik dönüşüm, düşük karbonlu üretim açısından da son derece önemli olacak" dedi. 

Özdemir, yeni şartlara uygun şekilde üretim yapmayanların,  sektördeki gelişime ayak uyduramayanların yeni dünyada rekabet edemez hale geleceklerini dile getirdi. 

"Önümüzdeki dönemde ülkemizde yeni çimento fabrikası yatırımı gerçekleştirmeyelim" çağrısında bulunan Özdemir, öncelikle mevcutların tamamını “yeşil mutabakata uyumlu” hale getirecek yatırımlara yönelmeyi gündeme getirdi. 

Çimento sektöründe yeşil dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım gerekli!

Fatih Yücelik, konuya ilişkin olarak bunların çok büyük maliyetler gerektiren yatırımlar olduğunu vurguladı ve "Sektördeki üreticilerin kendi öz kaynaklarıyla yapabilecekleri yatırımlar değildir. Bu yatırımlar konusunda yerli ve yabancı finans kaynakları ile devlet teşviklerinin de önemli role sahip olması gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Vahap Munyar, Yücelik'e Çimento sektörünün “yeşil mutabakata uyum” sağlayacak dönüşüm gerçekleştirmesi için ne kadar yatırım yapması gerektiğini sordu. 

Yücelik, 2 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğunun altını çizdi. 

Teknoloji geliştikçe “çevreye saygılı” üretime geçiş adımlarının hızlandığını belirten Munyar, finansman konusunda verilecek desteğin bu adımları daha da hızlandırabileceğinin görüldüüne vurgu yaptı. 

Tebernüş Kireçci sordu, vatandaş cevapladı: Kira kanunu değişmeli mi? 

Gaziantep İslahiye'deki deprem konutları teslim için gün sayıyor!

BİM 5 Aralık Salı aktüel ürünler kataloğunda 5 kg yoğurt 117 TL'ye, Safir tuz 8,50 TL'ye düştü!

 

 


Geri Dön