Sektörel

Çimentoda sıfır emisyon için harekete geçildi!

Çimsa CEO’su Umut Zenar, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak üzere düzenlemelere uyum sağlayıp, gerekli adımların atılacağını açıkladı.

Çimento sektörü yüzde 7’lik endüstriyel enerji kullanımıyla dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Bu kullanım oranı sektörün endüstriyel karbondioksit emisyonlarında yüzde 7’lik paydan sorumlu olması anlamına geliyor. Sektör bir yandan dönüşüme adapte olurken diğer yandan ise sektör paydaşları 1 Ekim 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve 2026 yılı itibarıyla devreye girecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) hazırlanıyor.

2053'TE HEDEF NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çim­sa’nın yeşil dönüşüme adapte sürecini değerlendiren Çimsa CEO’su Umut Zenar, “2023 yı­lında en çok yer verdiğimiz ko­nu SKDM ve düşük karbonlu çimento üretimi oldu.

Bu kap­samda AB’ye ihraç edilen çimento ve çimento hammaddesi olan klinkerin karbon yoğunluğunu düşürmek için gerekli önlemleri alıyoruz. 

Ayrıca, Türkiye için belirlenmiş 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak üzere, ülkemizde yayınlanacak İklim Kanunu ve emisyon ticaret sistemi gibi düzenlemelere uyum sağlamak için gerekli adımları atacağız” dedi.

DÜŞÜK KLİNKERLİ ÇİMENTO YÜZDE 60'I GEÇTİ

Umut Zenar, 2023 yılında toplam gri çimento ürün portföyünün yüzde 37’sini düşük klinker içerikli ürün grubuna transfer ettiklerini söyledi.

2023 yılı sonunda yenilene­bilir enerji kaynaklarından el­de edilen elektrik enerjisi kul­lanım oranını yüzde 54 olarak gerçekleştirdiklerinin bilgi­sini veren Zenar, 2024 yılını yüzde 60 üzerinde yenilenebilir enerji kullanım oranı ile tamamlamayı planladıklarını açıkladı.  Hedeflerinin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 80’in üzerine çıkarmak olduğunun altını çizdi.

AR-GE'NİN GÜCÜNÜ ARKAMIZA ALIYORUZ

 Zenar, “Ar-Ge’nin gücünü arkamı­za alıyoruz. Çimento üretimi için geleneksel olarak kulla­nılan doğal kaynaklı kalker, kil ve demir cevheri gi­bi hammaddeler ye­rine döngüsellik ça­lışmalarımız kap­samında, alternatif hammadde ve ya­kıt kullanımını artı­rıyoruz. 2023 yılında 502 bin ton alternatif hammadde kul­lanımı ile dön­güsel ekonomi hedeflerimize bir adım daha yaklaştık" dedi.

Çimento sektöründe; artan faizler imalatta düşüşe, talepte ise soğumaya neden oluyor!

Konut sektörü maliyetin arkasına sığınıyor! '3 sene önce 5 katına beton satıldı' diyen uzman isim sitem etti!
Çimento sektöründe son durum: Geçen yıla göre yüzde 10,2 arttı!