İzmir'deki fay hattı işaret edildi! Tsunami riski için harekete geçilmeli...
İzmir körfezindeki tüm kıyıların ve koyun geometrisi çıkartılıp, deprem kaynaklı tsunami risklerini araştırılması için harekete geçildiği açıklandı. İşte haberin ayrıntıları...
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, "Girit'in güneyindeki dalma-batma zonunda bulunan faylar gibi dışardaki faylarında bir kırılma yaşayabileceğini belitti.
ekonomim.com'da yer alan habere göre; Dokuz Eylül Üniversitesinden bilim insanları, İzmir Körfezi'nde tsunami risklerinin araştırılması kapsamında bir çalışma başlatıldığı kaydedildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, yaptığı açıklamada, 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin, Seferihisar ilçesinin Sığacık Mahallesi'nde tsunamiye neden olduğunu belirtti.
KARŞIMIZA ÇEŞİTLİ SENARYOLAR ÇIKIYOR
Sümer, İzmir Körfezi'nde bir fayın kırılması durumunda nasıl bir etki yaratılacağı konusunda bir proje yürüttüklerini belirtti. 2017 yılında Bodrum'da ardından da 2020 yılındaki depremden sonra meydana gelen tsunaminin Doğu Ege sahillerinde karşılaşılan en büyük tsunamilerden biri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sümer, "2020 ysenesinde meydana gelen depremin fayı tsunami yapmaz. Bu fay da Kuşadası Körfezi'ndeki en önemli tsunami kaynaklarından birisi fakat bu faylardan kaynaklı bir tsunaminin artık bu alanda yaşanmayacağını düşünebiliriz. Fakat Girit'in güneyindeki dalma-batma zonundaki yer alan faylar gibi dışardaki faylarda da bir kırılma gerçekleşebilir. Bu da ayrı bir senaryodur" diye konuştu.
FOÇA VE UZUNADA FAYINA DİKKAT!
Öte yandan, senizlerdeki faylar ile ilgili sınırlı sayıda araştırmanın olduğunu ve İzmir Körfezi içindeki fayların kırılması durumunda da iç ve dış körfeze etkilerinin nasıl olacağının bilinmediğini belirten Sümer, şunları söyledi; "Bizim amacımız, körfez içinde bulunan faylardan oluşabilecek herhangi bir depremlerin büyüklüklerini ve atım miktarlarını daha iyi hesaplamaktır. İzmir Fayı'nın batı bölümünün denize girdiği alan ile Uzunada ve Foça faylarını, önümüzdeki 2,5-3 ayda çizdikten sonra kırılma mekanizmasıyla ilişkili yarattıkları atımdan ne kadar yükseklikte bir dalgadan oluşan tsunami yaratabileceklerini hesaplamış olacağız. Bu dalganın kıyı şeritlerine etkisi geliş bir açısı ve koy alanlarının genişliği ile derinliği gibi parametreler önem arz edecektir. Bu kapsamda da tsunami baskın haritaları yapmak, risklerin azaltılmasına da imkan verecek." dedi.
Yalova depremi korkuttu! Büyük İstanbul depreminde tsunami riski var mı? Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, Antalya ve Alanya için tsunami uyarısı yaptı! |