26 / 11 / 2024

Yalova depremi korkuttu! Büyük İstanbul depreminde tsunami riski var mı?

Yalova depremi korkuttu! Büyük İstanbul depreminde tsunami riski var mı?

Son zamanlarda, yetkililer ve uzmanlar, beklenen Büyük Marmara Depremi sonrasında İstanbul’da oluşabilecek tsunamiye dikkat çekiyor ve bu konuda bilinçlenme çağrıları yapıyor. İşte haberin detayları...




Tsunami Türkiye’de daha fazla Asya ülkelerindeki felaketleri akıllara getiriyor. Ancak, tsunami Türkiye için de risk teşkil eden bir doğal afettir. 2020’de yaşanan  İzmir  depremi sonrası oluşan tsunami, Seferihisar ve Urla ilçelerini etkilemişti. 

BBC Türkçe’ye konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat "Büyük tsunamiler genel olarak büyük tektonik levhaların sınırlarında, okyanus tabanlarında meydana gelir. Dolayısı ile ülkemiz Asya’daki gibi 30-40 metre dalga yüksekliği olan tsunamilere maruz kalmamıştır” diye konuştu.

Fakat çok yüksek olmayan dalgaların da zarar verici hatta öldürücü olabileceğini de belirtiliyor. Uzmanlar, bir yetişkinin diz yükseliğine denk gelen 50 cm yüksekliğindeki hızlı bir dalganın dahi bir insanı devirip sürükleme gücüne sahip olduğunu kaydediyor.

BÜYÜK MARMARA DEPREMİ'NDE TSUNAMİ OLUŞUR MU?

ekonomim.com'da yer alan verilere göre; Beklenen Büyük Marmara Depremi sonrası tsunami olasılığı var mı diye sorduğumuzda, birçok bilim insanına göre bu sorunun cevap net olarak, “Evet.” Doç. Dr. Kalafat ekliyor: “Özellikle Marmara Denizi’nde bulunan üç derin çukurun etrafındaki kalın genç alüvyon-sediman tabakalarının bir deprem sonucu hareketi sonucu, yani deniz dibi heyelanları sonucu tsunami olma olasılığı maalesf var..”

İSTANBUL TSUNAMİDEN NASIL ETKİLENİR?

BBC Türkçe’ye konuşan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, son yıllarda İBB’de ‘Tsunami Dayanıklı İstanbul’ yaklaşımı ile tsunami konusunda çalışmalar yürütüldüğünü aktarıyor. Bu yaklaşım doğrultusunda 2018 yılında İBB ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliğinde ‘Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik ve Tehlike Analizi’ projesi ve yine ODTÜ işbirliğiyle 2019 yılında ‘Tsunami Eylem Planı’ çalışmaları tamamlanmış.

“Yapılan analizlerde özellikle İstanbul’un güney kıyılarında; Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek bir sismik aktivitenin tetiklemesine bağlı olarak deniz içi heyelanlarının hareketi ile İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ne doğrudan kıyısı olan bütün ilçelerde değişken ama önemli boyutlarda tsunami etkisi olacağı, bazı bölgelerde deniz içi heyelanların büyüklüğüne de bağlı olarak tsunami dalgalarının yüksekliğinin altı metrelere ulaşabileceği, dere ve çeşitli kanallar vasıtasıyla yaklaşık bir km kadar iç bölgelerde ilerleyebileceği ve bu dalgaların kıyıya varış süresinin yaklaşık altı dakikayı bulabileceği hesaplanmıştır.” ifade edildi.

Yalova depremi korkuttu! Büyük İstanbul depreminde tsunami riski var mı?

TSUNAMİ EN ÇOK HANGİ İLÇELERİ ETKİLEYEBİLİR?

İBB ve ODTÜ’nün ortak çalışması kapsamında ise hangi ilçenin tsunamiden nasıl etkilenebileceği de tespit edilmiş, durumda, tüm ilçeler ile ilgili tsunami bilgi kitapçıları hazırlanmış ve İBB’den internet sitesinde yayımlanmıştı. 

En fazla etkilenme ihtimali bulunan ilçeler ile ilgili şu bilgiler veriliyor: “Büyükçekmece denizaltı heyelanı kaynaklı olası tsunamilerde su basma alanı çok fazla olan ilçeler, Silivri’ye ek olarak, Büyükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü ve Avcılar ilçeleridir. Bu ilçeleri daha sonra Kadıköy, Maltepe, Fatih ile Küçükçekmece takip ediyor. Ayrıca, Yenikapı denizaltı heyelanı kaynaklı olası bir tsunamilerde ise su basma alanı çok fazla olan ilçeler de Bakırköy, Tuzla, Maltepe, Kadıköy, Fatih, Kartal ve Pendik olarak kaydedildi.

Raporlarda, olası bir tsunaminin büyüklüğüne göre hem mal hem de can kaybı yaratma riski taşıdığı kaydediliyor. Buna göre, İBB Deprem ve Zemin İncelme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlananı ve BBC Türkçe’nin incelediği tsunami bilgi notunda da bulunan , Müdürlüğün hazırladığı tabloya göre olası bir büyük deprem sonrası tsunami dalgalarının kıyılara ortalama olarak varış süreleri, ilçelere göre şöyle belirtildi.  

Yapılan açıklamada, belirlenen ilçeler şöyle; Adalar (beş), Avcılar (5,5), Bakırköy (altı), Büyükçekmece (altı), Beylikdüzü (altı), Fatih – Güney Bölgesi (8,5), Kadıköy (dokuz), Tuzla (9,5), Zeytinburnu (10,5), Pendik (10,5), Küçükçekmece (11), Üsküdar (11), Fatih Kuzey Bölgesi (on iki), Beyoğlu (12), Maltepe (12), Kartal (12,5), Beşiktaş (14,5), Silivri (18). diye kaydedildi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, Antalya ve Alanya için tsunami uyarısı yaptı!

Kandilli açıkladı: İstanbul'u büyük bir yıkım ve kaos bekliyor! Olası büyük depremde megakentte tsunami de olacak! 

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

Prof. Dr. Ahmet Ercan il il açıkladı: 7.1 büyüklüğünde sallanacak! Uzman isim tsunami de var dedi!


Geri Dön