28 / 04 / 2024

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

Japon deprem uzmanı, yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, bir şehri denizden gelebilecek depreme ve tsunami riskine karşı uyardı. İşte Japon uzmanın o açıklaması...



“Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz” mottosuyla KYK Yapı Kimyasalları öncülüğünde Japon deprem uzmanı, yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin gerçekleştirdiği deprem eğitim seminerleri başladı. Moriwaki, Türkiye’nin deprem bölgelerinde gerçekleştireceği deprem bilgilendirme toplantılarının ilkini Hatay merkez ve İskenderun’da düzenledi. 

28 Eylül - 29 Kasım 2023 tarihleri arasında Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan il ve ilçelerini kapsayan deprem bilinçlendirme çalışmalarının ilki 6 Şubat depreminde çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği Hatay’ın merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. 

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

HATAY'I DENİZDEN GELEN BİR DEPREM ETKİLEYEBİLİR

Yüksek İnşaat Mühendisi deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki seminerdeki konuşmasında 1990'dan beri Türkiye’de olduğunun altını çizerek, sayısız çalışmalara katıldığını ve bu süreçte çok yanlış uygulamalar ile karşılaştığına vurgu yaptı. 

Elazığ depremi olduğunda gelip yerinde incelemelerde bulunduğunu aktaran deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Güneydoğu fay hattında kırılmalar olacağına ve Kahramanmaraş, Hatay için önceden de uyarılarda bulunduğuna dikkat çekti.

Seminerde yeniden uyarı yapan Yoshinori Moriwaki, bu sefer Hatay’ı denizden gelecek bir depremin etkileyeceğinin altını çizdi ve Hatay’ın Kıbrıs tarafına doğru deniz kesiminde bir deprem ve sonrasında deniz taşması olasılığı için ciddi tedbirler alınması gerektiğini ve depremden önce yapılan hataların tekrar edilmeden yeni yapıların gerçekleşmesi zorunluluğunu dile getirdi. 

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

TÜRKİYE'DEKİ YAPILARIN YARISI YÖNETMELİKLERE UYGUN YAPILMAMIŞ 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki konuşmasında Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklılıklarına da değindi ve "Biraz üzülerek ve utanarak söylüyorum ki dünyada depremde ölü sayısı olarak Türkiye 3. sırada. Japonya ise en büyük depremleri yaşayan ülke olarak 7. Sırada. Fark Tabii ki yapılardan kaynaklı…" ifadelerini kullandı. 

Burada en büyük işin iç mimarlara, inşaat mühendislerine ve bu yapıları sağlamlaştıran kişilere düştüğünü söyleyen Yoshinori Moriwaki, "Sağlam yapılar yapacağız ve ben bunu çözeceğim. Japonya’daki evimi sattım. Türkiye’ye yerleştim zaten 32 yıldır da Türkiye’deyim" dedi ve hayatının sonuna kadar burada olup bu işi çözeceğinin altını çizdi. 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 1999 yılından sonra deprem için yapı denetim sistemi başladığına dikkat çekti ve "99 depremi de büyük bir felaketti 2001-2011’de deprem için yapı denetim sistemi vardı. Hatay’da denetim ise 2001’de oldu ve sonrasında da denetim eksikliği yaşandı. Bu durumun Maalesef ki sonuçlarını acı bir şekilde gördük" dedi ve Türkiye'de 21 milyondan fazla yapı olduğunun, bunların yüzde 50'sinin yönetmeliklere uygun olmadığının altını çizdi. 

"Bu da Sizin ülkenizde var olan imar barışından kaynaklı ve bu imar barışı doğru bir şey değil Japonya’da Böyle bir şeye asla rastlayamazsınız çünkü bu felaketlerde en önemlisi yapılardır" diyen Moriwaki, imar barışının olmaması gerektiğine ve yapıların yönetmeliklere uygun yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ve KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Onur Sürmeli ile uzman görevlilerin bulunduğu deprem eğitimlerinin ikinci adresi İskenderun oldu ve Moriwaki burada katılımcılara depreme karşı neler yapılması gerektiğini, ne tür önlemler alınması gerektiğini bir bir açıkladı. 

Durma noktasına gelen ticari kredilerde kıpırdanma başladı!

Beklenen gün geldi çattı! Gözler Meclis'te: Emekli maaş zammı için 3 formül masaya yatırılacak!

Ünlü ekonomist duyurdu: 2024 yılında dolar 42 lira olacak! 


Geri Dön