29 / 04 / 2024

Durma noktasına gelen ticari kredilerde kıpırdanma başladı!

Durma noktasına gelen ticari kredilerde kıpırdanma başladı!

Temmuz ayında yaşanan durgunluk sonrasında ticari kredilerde yüksek faiz oranlarına rağmen artış yaşandı ve ticari kredi büyümesi 22 Eylül haftası itibariyle 2,5 ayın zirvesine çıktı.



Türkiye'de işbaşına gelen yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar doğrultusunda sıkılaşma döngüsü devam ederken, ticari kredilerde yüksek faize rağmen yukarı yönlü hareket dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri üzerinden yapılan değerlendirmeye göre 22 Eylül haftası itibariyla ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme ise yüzde 15,3 olarak belirlendi. Bu rakam son 2,5 ayın en yüksek seviyesi oldu.

Temmuz ayında ticari kredi büyümesi yüzde 1,7 ile adeta durma noktasına gelmişti. Ticari kredilerde yukarı yönlü ivme devam ederken tüketici kredilerindeki azalış da hız kazanmadan devam etti. 22 Eylül haftası itibariyle tüketici kredi büyümesi yüzde 18,3 seviyesine indi. Mayıs ayında tüketici kredilerinde yüzde 100'e yakın bir büyüme yaşanmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 5 puan artırdığı toplantıya ilişkin özetlerinde kredi büyümesindeki tabloya dikkat çekti.

Haziran ayından itibaren sadeleşme süreci ile birlikte bankacılık sisteminin sağlıklı işleyişini de temin etmek amacıyla alınan önlemlerle ilk olarak Türk lirası ticari kredilerinin akışının tesis edildiğini ifade eden TCMB, Haziran ayında sektör genelinde yüzde 0,3 artış gösteren Türk lirası ticari kredilerin Temmuz ayında yüzde 2,4, Ağustos ayında yüzde 2 oranında arttığını belirtti.

Özetlerde, "Makro ihtiyati çerçevede sadeleşme dönemi kapsamında atılan son adımlar ve politika faizindeki yükselişle beraber Türk lirası enstrümanlarına olan talebin artması, kredi ve mevduat faizlerinin birlikte yükselmesi ile parasal aktarım mekanizmasının güçlenmekte olduğu değerlendirildi" ifadesi yer aldı.

Durma noktasına gelen ticari kredilerde kıpırdanma başladı!

MEVDUAT FAİZİ TİCARİ KREDİ FAİZİNİ GEÇTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz 22 Eylül haftası itibariyle yüzde 42,7 düzeyine yükseldi. Böylece mevduat faizi 20 yılın en yüksek oranını yakalamış oldu. Mevduat faizlerindeki bu yükseliş kredi faizlerini geride bırakmış oldu. Aynı haftada ticari kredi faizleri yüzde 42,2'de kaldı. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat ise 22 Eylül ile biten haftada 120,6 milyar TL artış gösterdi.

Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1,7 yükselirken, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,3 düştü.


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön