28 / 04 / 2024

Ticari kredi büyümesi durma noktasına geldi!

Ticari kredi büyümesi durma noktasına geldi!

Yeni ekonomi yönetiminin parasal sıkılaştırma süreci ticari kredilerde faizleri yukarı çekerken, ticari kredilerde ise büyümenin durma noktasına geldiği görüldü.



Seçim öncesi ekonominin taşları yerinden oynarken, göreve gelen yeni yönetim ise yeniden istikrar için çeşitli önlemler almaya başladı. Alınan kararlar sonrasında ticari kredi faizleri hızla yükselmeye devam ederken, büyüme hızında yaşanan ivme kaybı da dikkat çekici boyutlara geldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre, 7 Temmuz haftası itibariyle ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 8,1 olarak kayıtlara geçti. Parasal genişleme döneminde ticari kredilerde büyüme hızı yüzde 56,1'lere kadar çıkmıştı. Seçimden önceki dönemde ise büyüme yüzde 45,1 olarak tespit edilmişti.

 Ticari kredi büyümesi durma noktasına geldi!

TİCARİ KREDİ FAİZLERİNDE HIZLI ARTIŞ

Bloomberght’de yer alan habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre değerlendirmenin yapıldığı 7 Temmuz haftasında ticari kredilerde ortalama faizler yüzde 24,5 seviyesinde seyretti. Bu yılın Şubat ayında ise ortalama ticari kredi faizleri yüzde 13,2 seviyelerine kadar inmişti. Böylece seçim sonrası uygulanan ekonomik kararlarla birlikte sadece ticari kredi faizlerinde yüzde yüze yakın bir artış yaşanmış oldu.

Benzer ivme tüketici kredilerinde de görüldü. Tüketici kredilerinde ortalama faizler aynı dönemde yüzde 48'lik orana kadar çıktı. Hem ticari kredilerde hem de tüketici kredilerinde faiz yükselişi izlenirken, TL mevduat faizlerindeki düşüş ivmesinin de devam ettiği tespiti yapıldı. Merkez Bankası verilerine göre 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 37,8'e kadar geriledi.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön