30 / 04 / 2024

İnşaat sektörü o ilde durma noktasına geldi!

İnşaat sektörü o ilde durma noktasına geldi!

Başta çimento ve demir olmak üzere inşaat maliyetlerinin ana kalemlerinde meydana gelen fiyat artışları uzun süredir sorunlarla boğuşan inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. DİMDER Başkanı Elaldı, “Önümüzdeki yıllarının çok ciddi sıkıntılardan geçeceğini biliyoruz” dedi.



 Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, beton firmalarının fahiş fiyata zam yaptığına vurgu yaptı. Elaldı, "Enflasyon kaynaklı demir ve beton fiyatları devamlı bir artış yaşıyor. Ayrıca, beton firmaları artışın çok üzerinde bir zam yapması ise üretime son verme noktasına getirdi. Yaşanan bu sorunlara ilişkin bütün girişimlerde bulunduk. Yapılan haksız artışlar konusunda Ticaret Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca soruşturma başlatıldı. Özel inşaatlar durma noktasına geldi. Bunun yanında gelecek senelerde yapılacak projeler de durduruldu. Zaten son 6 aydır konut satışları yok. Daire satış oranı yüzde 2 veya yüzde 3. Geçmiş ile bir kıyas durumu ise söz konusu olamaz. Zira çok kötü seviyelere geldik" şeklinde konuştu.

İnşaat sektörü o ilde durma noktasına geldi!

‘DİYARBAKIR’IN 10 BİN KONUTA İHTİYACI VAR’

Güneydoğu Ekspres gazetesinden Hülya Arslan’ın haberine göre, matematiksel hesaplar ne kadar yapılsa da verilerin geçersiz olduğunun altını çizen Elaldı, şöyle devam etti:

"Şehirde konut krizi, arz ve talep için matematiksel bir hesap yapılabilir. Fakat günümüzde artık bütün aritmetik ortalama verilerin tümü geçersiz. Örneğin bir senede şu kadar konut açığımız, şu kadar arzımız var gibi durumlar yok. Hiçbir şey öngörüldüğü gibi gitmiyor. Bu nedenle biz arz-talep durumlarına bakamıyoruz. Zira üretim yok. Diyarbakır'ın 10 bin konuta ihtiyacı varsa bin dahi yapılamıyor. Yapılsa bile alım yok."

İnşaat sektörü o ilde durma noktasına geldi!

'YATAY MİMARİYE GEÇİŞ BAZI BÖLGELERDE BAŞLADI'

Depremin ardından villa ve az katlı konutlara ilginin artığını da ifade eden Elaldı, "Depremin ardından vatandaşlar daha az katlı binalara talep gösterdi. Yüksek katlı yapılardan ise uzak kalmaya çalışıyorlar. Ayrıca, bir dengesizlik oluştu. Arsa paylarındaki zam bir dengesizlik oluşturdu. Yatay mimariye geçiş Diyarbakır'da birkaç bölgede başladı. Ama yeşil alanları daha fazla yok etme gibi bir dezavantajının olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

'ARTIK KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞMİYOR'

Usta ve çırağın da artık yetişmediğini belirten Elaldı, "Türkiye’de bu kültür bitti artık. En genç kalıpçı ustası 40 veya 50 yaşlarında oluyor. Arkası da gelmiyor. O yüzden ciddi anlamda kalifiyeli eleman sıkıntısı çekiyoruz. Özellikle son bir senede TOKİ’lerdeki, yoğun çalışmalardan kaynaklı artık yapısal sektör çalışamaz duruma geldi. Bundan kaynaklı inşaatlar yüzde 20 ve 25 kapasite ile çalıştırılıyor. Süre bakımından ciddi bir kayıp yarattığı gibi kalite açısından ise, yaşlı bir ustadan eski verimi alamamak gibi problemler yaratıyor" şeklinde konuştu.

TOKİ’den konut müjdesi! O ile tam 220 bin konut yapılacak!

Deprem konutları zamanında teslim edilecek mi? Özgür Özel’den flaş iddia!

2023 emlak vergisi ikinci taksit ödeme tarihleri! Son ödeme tarihi ne zaman?


Geri Dön