Japon deprem uzmanından flaş uyarı: Binanızda bu uygulama varsa aman dikkat! Geçmişteki depremlerde belli olmuştu!
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş ve Elbistan'da depremden hasar gören ve yıkılmayı bekleyen binalarda incelemelerde bulundu ve binalardaki ‘asmolen tavan’ uygulamasının tehlikesinin altını çizdi. İşte ayrıntılar...
Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, bir yapı kimyasalları firmasının deprem eğitim tırı ile Türkiye'nin deprem bölgelerinde, deprem ve bina güçlendirmesine ilişkin eğitim veriyor. Firma ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay, Adana ve Osmaniye'den sonra Kahramanmaraş ile Elbistan'da deprem bilgilendirme toplantılarını gerçekleştirdi.
Sözcü Gazetesi'nden Ahmet Kaya'nın haberine göre; Moriwaki, sektör profesyonellerine depremin sebepleri, etkileri, hasarlarını azaltma yöntemleri, bina güçlendirme yöntem ve uygulamaları, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi konular ile ilgili bilgi verdi. Moriwaki, Japonya'da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemlerine ilişkin de konuştu.
KAHRAMANMARAŞ'TA BÜYÜK DEPREM OLACAK MI?
Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra bölgedeki riskin azaldığına dikkat çekti. Artık bu bölgede biriken enerjinin atıldığını dile getiren Yoshinori Moriwaki, "7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem 100-150 yılda bir yaşanıyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem 500 yıldır bekleniyordu ve yerden çok yakın bir mesafede meydana geldi" açıklamasında bulundu.
Japon uzman Moriwaki, Türkiye'nin yapı karnesini de değerlendirdi ve 21 milyondan fazla yapı stoğunun yüzde 50'sinin yönetmeliklere uygun olmadığını vurguladı. Bunun nedeninin de ‘İmar Barışı' olduğuna dikkat çeken Moriwaki, "Japonya'da imar barışı diye bir şey yok. Japonya'da bizlere deprem, eğitimle öğretiliyor. Anaokulunda oyun oynarken bizler eğitim görüyorduk. Türk halkının paniği var bunlar için eğitim şart" açıklamasında bulundu.
BİNALARDA BU UYGULAMA YAPILMAMALI
Kahramanmaraş ile Elbistan'da depremden hasar gören ve yıkılmayı bekleyen binalarda inceleme yapan Moriwaki, mevcut binalardaki ‘asmolen tavan' uygulamasının tehlikesini işaret etti.
"Deprem bölgelerinde çok fazla asmolen sistemi görüyoruz. Türkiye'de çok sayıda binada asmolen kullanılmış" diye konuşan Moriwaki, Japonya'da asmolen sisteminin yasak olduğuna, Türkiye’de de 2018'de yapılan yönetmelik değişikliği ile asmolen uygulamasının yasaklandığına vurgu yaptı.
Moriwaki, Yeni binalarda kesinlikle asmolen sistem yapılmaması gerektiğinin altını çizdi ve mevcut binaların da düzeltilmesi, güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
ASMOLEN NEDİR?
Asmolen, binalarda tavan inşası yapılırken döşemelerin aralarına konulan ve tavanın daha düzgün durması için doldurulan malzemeye verilen isim.
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkmış ve bunların insanların üzerine düşmesi sebebiyle birçok insan yaşamını yitirmişti.
Adapazarı Depremi’nden sonra deprem riski yüksek olan yerlerde asmolen döşemeli bina inşası yasaklandı.
Küresel piyasalar savaş ve Fed endişesi ile karışık seyirde!