27 / 04 / 2024

Küresel piyasalar savaş ve Fed endişesi ile karışık seyirde!

Küresel piyasalar savaş ve Fed endişesi ile karışık seyirde!

ABD'de makroekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle ABD Merkez Bankasının (Fed) politika alanını daraltabileceği endişeleri ile küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor. Savaşın yayılma ihtimali de fiyat baskısı yaratıyor.



Fed'in ultra şahin adımlarına rağmen ABD ekonomisinin dirençli kalmayı sürdürmesi, bankanın gelecek dönem politikalarına yönelik soru işaretlerinin artmasına neden oldu. Dün açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,9 ile beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi ve 2021'in son çeyreğinden bu yana en hızlı büyümeyi yaşadı.

Dayanıklı mal siparişleri de eylülde aylık bazda yüzde 4,7 ile piyasa beklentilerinini üzerinde arttı. Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantı öncesi ABD ekonomisinde çarkların istenilenden hızlı şekilde döndüğünü gösteren veriler, bankanın politika faizini öngörülenden daha uzun süre yüzde 5,25-5,50 düzeyinde tutabileceği endişesine yol açtı.

FED FAİZİ SABİT TUTACAK

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek üç toplantıda da politika faizini sabit bırakacağı yönündeki görüş hakim durumda. Tahvil piyasalarında oynaklık devam ederken, dün yüzde 4,99'a kadar artan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni günde yüzde 4,86 düzeyinde işlem görüyor. İsrail-Filistin çatışması da varlık fiyatları üzerinde risk oluşturmaya devam ederken, çatışmaların daha geniş bölgelere yayılabileceği endişesi altının ons fiyatını destekliyor. Altının ons fiyatı, yükseliş eğilimini sürdürdüğü üçüncü günde, önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 1.990 dolarda seyrediyor.

ABD'de bilanço sezonu da pay piyasalarında hisse ve sektör bazlı hareketliliğe neden olurken, dün piyasalar kapandıktan sonra bilançolarını açıklayan ABD'li e-ticaret devi Amazon'un geliri yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 13 artarken, mikroçip üreticilerinden Intel'in geliri yüzde 8 düştü. Amazon'un net karı üçüncü çeyrekte 9,9 milyar dolar olurken, İntel'in üçüncü çeyrek net karı ise 300 milyon dolar olarak açıklandı. Bugün ise Exxon Mobile başta olmak üzere yaklaşık 18 şirket daha bilançolarını açıklayacak. Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,76, S&P 500 endeksi yüzde 1,76 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,18 düştü. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise Amazon'un beklentileri aşan karlılığıyla yüzde 1'e yakın yükselişle başladı.

Küresel piyasalar savaş ve Fed endişesi ile karışık seyirde!

AVRUPA BORSALARINDA SATIŞ HAKİM

Avrupa borsalarında dün satış ağırlıklı bir seyir yaşanırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün 3 temel politika faizini de sabit bıraktı. ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa ekonomisinin zayıf olduğunu vurgulayarak, enflasyonun çok uzun süre yüksek seviyelerde seyretmesinin beklendiğine dikkat çekti.

Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,08, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,38 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,81 düşerken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,29 artış gösterdi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle start verdi.

ASYA PİYASALARI ALIŞ AĞIRLIKLI

Asya pay piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir görülürken, ABD'de teknoloji yoğun Nasdaq endeksinin vadeli kontratlarındaki yüzde 1'e yakın yükseliş söz konusu seyirde etkili oldu.

Çin'de sanayi karlılıkları artmaya devam ederken, ABD'nin beklenenden güçlü büyümesi yeni günde pay piyasalarında risk iştahının artırdı. Japonya'da açıklanan enflasyon verileri gelecek hafta yapılacak toplantıda Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) alacağı kararla ilgili belirsizlikleri yükseltti.

Ülkede, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde yüzde 3,3, çekirdek TÜFE de yüzde 2,7 artışla tahminleri geride bıraktı. Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi son 10 yılın zirvesi olan yüzde 0,88 seviyesinde kalırken, dolar/yen paritesi de 150,1 ile son bir yılın en yüksek düzeyine çıktı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,6, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 artış gösterdi.


 


Geri Dön