29 / 04 / 2024

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı!

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel piyasalar, ABD'de enflasyon endişesinin azalmasıyla yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.



ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında artış göstermesi dünya genelinde de risk iştahını oldukça artırdı.

Cuma günü resmi olarak açıklanan söz konusu verilere göre, ABD'de kişisel gelirler Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış gösterirken, kişisel tüketim harcamaları yüzde 0,1 ile beklentilerin altında artış gösterdi.

Konu ile ilgili olarka verilen detaylara göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 4,6 artış gösterdi.

Paylaşılan detaylara göre, enflasyon beklentisi de Haziran ayında yüzde 4,2'den yüzde 3,3'e indi ve 2021 yılının Mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Söz konusu gelişmelere karşın para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artışına gitmesi beklenirken, sene sonuna kadar da politika faizini yüzde 5,50-5,75 aralığına çekeceğine yönelik beklentiler güçlenmeyi sürdürdü.

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı!

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, bu hafta ülkede açıklanacak iş gücü piyasasına ilişkin verilerin yatırımcıların odağına yerleştiğini dile getirerek, iş gücü piyasasından alınacak olan sinyallerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini kaydetti.

Yine paylaşılan detaylara göre, diğer bir taraftan, geçen hafta tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yüzde 3,84'le 6 Mart haftasından bu yana en yüksek seviyelerden tamamladı.

Verilen bilgilere göre, altının ons fiyatı yeni haftaya yatay bir seyirle 1.919 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı da önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 75,3 dolardan işlem görüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön