29 / 04 / 2024

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı! Altın, dolar ve borsa yeni haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı! Altın, dolar ve borsa yeni haftaya nasıl başladı?

Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel piyasalar, ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikalarının açıklanacağı haftaya temkinli başladı.



Enflasyon ve resesyon ikilemindeki küresel ekonomilerde yaşanan belirsizlik, varlık fiyatları üzerindeki etkisine devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler yatırımcıların odağında yer alırken Banka'nın "şahin" adımlarına bu toplantı itibarıyla son verip vermeyeceğine ilişkin soru işaretleri de varlığını koruyor.

Paylaşılan detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, 20 Eylül tarihindeki toplantıda yüzde 81 ihtimalle politika faizinin sabit bırakılacağı öngörülüyor.

Konu le ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, ABD'de enflasyondaki yavaşlamaya karşın iş gücü piyasasından alınmış olan sinyallerin fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydederek, buna karşın para politikasının gecikmeli etkisi dikkate alındığında Fed'in ABD'de resesyon riskini de göz önüne alarak, faiz artışlarına bu toplantının ardından son verebileceğini söyledi.

Yine verilen bilgilere göre, ülkede makroekonomik veri takviminin bu hafta yoğun olduğuna değinen analistler, söz konusu verilerden ekonomik aktiviteye ilişkin alınacak sinyallerin de piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini bildirdi.

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı! Altın, dolar ve borsa yeni haftaya nasıl başladı?

Paylaşılan detaylara göre, diğer bir taraftan ABD'deki 2. çeyrek bilanço sezonu da devam ediyor.

Analistler konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda bu hafta Microsoft, Alphabet, Meta, Visa, Exxon Mobil, Mastercard ve Coca Cola gibi büyük şirketlerin finansal sonuçlarını açıklayacağını hatırlattı.

Yine verilen bilgilere göre, şimdiye kadar açıklanan finansal sonuçların, Mart'taki bankacılık krizinden sonra yatırımcıların ABD tüketicisinin dayanıklılığı ve finansal sistemin sağlığına ilişkin endişelerini hafiflettiğini kaydeden analistler, bu hafta açıklanacak şirket bilançolarına göre hisse ve sektör bazlı oynaklığın artabileceğini belirtti.

Yaşanan bu gelişmelerle altının ons fiyatı yeni haftaya yüzde 0,1 azalışla 1.960 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 80,8 dolardan işlem görüyor.

Ayrıca yine aktarılan detaylar göre, Cuma günü New York borsasında S-P 500 ve Dow Jones endeksi yatay seyrederken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,22 düşüş gösterdi. Yine verilen bilgiye göre, ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da karışık seyirle başladı.

Avrupa'da da cuma günü karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günü resmen açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağında yer alıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön