15 / 05 / 2024

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı! Altın, dolar ve borsa yeni haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı! Altın, dolar ve borsa yeni haftaya nasıl başladı?

Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel piyasalar, ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikalarının açıklanacağı haftaya temkinli başladı.



Avrupa'da enflasyon baskısı ABD'ye göre daha güçlü kalmaya devam ederken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması da bekleniyor.

Geçen hafta açıklanmış olan makroekonomik verilere göre, İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllık yüzde 7,9 artışla beklentilerin altında gerçekleşirken, Avro Bölgesi'nde yıllık yüzde 5,5 ile öngörüler doğrultusunda artış gösterdi.

Konu ile ilgili öhnemli açıklamalar yapan analistler, Avro Bölgesi'nde enflasyonun tahminlere paralel gerçekleşmesinden ziyade çekirdek TÜFE'deki artışın, bölge genelinde enflasyonist ortamın uzun süre etkisini göstereceğine işaret ettiğini kaydetti.

Yine verilen bilgilere göre, bu hafta ECB faiz kararının dışında bölge genelinde açıklanacak olan imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri ile Almanya enflasyon verileri de yatırımcıların odağında yer alacak.

Ayrıca Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,14 oranında değer kazanırken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,17 azaldı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da karışık bir seyirle başladı.

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı! Altın, dolar ve borsa yeni haftaya nasıl başladı?

Yine verilen detaylara göre, Asya'da pay piyasaları, Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararının yatırımcıların odağında olduğu haftanın ilk gününe Hong Kong hariç pozitif seyirle başladı.

Analistler yaptıkları açıklamalarda Japonya'da Haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 3,3 ile BoJ'un yüzde 2 hedefinin üzerinde olduğunu kaydederek, söz konusu Banka'nın para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini fakat cuma günü gerçekleştirilecek toplantıda politikada ayarlamalar yapabileceğine yönelik spekülasyonların arttığını bildirdi.

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, Cuma günü BoJ yetkililerinin, aşırı gevşek para politikasının yan etkilerini ele aldığı bir raporda, acil bir ihtiyacın söz konusu olmadığı düşüncesi kaydedildi.

Diğer bir taraftan Çin hükümeti yetkililerinin uzun bir aradan sonra uluslararası yatırımcılarla buluştuğuna yönelik haber akışı, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri sınırlı da olsa törpülüyor.

Bugün Japonya'da resmi olarak açıklanan verilere göre, Temmuz ayında hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 53,9 ve imalat sanayi PMI 49,4 ile beklentilerin altında kaldı.

Açıklanan rakamlara göre, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 artarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 azalış gösterdi.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, yurt içinde cuma günü dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,08 artış göstererek, 6.687,78 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.724,42 puana taşıdı.

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,8 artış göstererek, 26,9696'dan kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,9530 seviyesinden işlem görüyor.

Aktarılan detaylara göre, bu hafta yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıklayacağı yılın 3. Enflasyon Raporu'na çevrilirken, analistler, Hafize Gaye Erkan'ın yapacağı sözle yönlendirmelerden alınacak mesajların yurt içi piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Analistler yaptıkları açıklamada bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak olan imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verilerinin takip edileceğini kaydederek,, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.800 seviyelerinin direnç, 6.600 ve 6.500 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön