30 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Küresel piyasalarda, geçtiğimiz hafta ABD haricinde risk iştahının yüksek kaldığı belirlenirken, ABD, Almanya ve Çin'in enflasyon verilerinin açıklanacağı yeni haftada yoğun veri gündemi ve siyasi haber akışının fiyatlamaları yönlendirmesi öngörülüyor. İşte küresel piyasalardaki son durum...



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçtiğimiz hafta politika faizini arka arkaya 4'üncü kez 75 baz puan artırması ve gelecek döneme ilişkin "faiz oranında nihai seviyenin beklenenden daha yüksek olabileceği" sinyali vermesi, yatırımcılar tarafından şahin politikaların devam edeceği şeklinde değerlendirildi. Banka'nın, faiz artırım büyüklüğünün ne zaman azaltılacağına ilişkin sinyal arayan yatırımcılara "kümülatif sıkılaşma" yönlendirmesinde bulunması ise gelecek ay için 50 baz puanlık faiz artırım olasılığı gündemde yer aldı. 

Ülkede açıklanan makroekonomik veriler de karışık bir tablo oluştururken, Fed'in para politikasının seyrinde enflasyon kadar etkili olan tarım dışı istihdam, ekimde 261 bin kişiyle beklenenden fazla  yükseldi, işsizlik oranı da yüzde 3,5'ten 3,7'ye ulaştı. Veriden sonra değerlendirmeler yapan Fed yetkilileri ise sıkılaşma hızının zayıflayabileceği sinyali verse de faiz patikasının geleceğini öngörmek için zamana ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Bu gelişmelerle para piyasalarında Fed'in aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı uygulaması yüzde 62 ile daha yüksek ihtimal şeklinde belirtiliyor.  Beklentilerin şekillenmesi açısından, bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verileri oldukça kritik bir öneme sahip. Bu hafta Almanya ve Çin'de enflasyon, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ve İngiltere'de büyüme verileri de yatırımcıların odak noktasında yer alıyor. Merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de yoğun olacağı haftada, yurt içinde ise ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri yakından izlenecek. 

İşte küresel piyasalardaki son durum...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön