21 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Küresel piyasalarda, geçtiğimiz hafta ABD haricinde risk iştahının yüksek kaldığı belirlenirken, ABD, Almanya ve Çin'in enflasyon verilerinin açıklanacağı yeni haftada yoğun veri gündemi ve siyasi haber akışının fiyatlamaları yönlendirmesi öngörülüyor. İşte küresel piyasalardaki son durum...



Tahvil piyasaları tarafında ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya'da ihale takviminin yoğun olması ile haftanın hareketli geçeceği öngörülüyor. Diğer taraftan yarın yapılacak Kongre ara seçimleri ile siyasi haber akışının da önem kazanacağına dikkat çekiliyor.Yoğun veri gündemi ve haber akışının olacağı haftaya, Asya borsalarının alıcılı, ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratlarının ise satıcılı başladığı belirlendi. 

New York borsasında endeksler cuma günü ortalama yüzde 1,3 değerlense de geçtiğimiz hafta genelinde küresel piyasalardan negatif ayrıştı. Haftalık bazda Dow Jones endeksi yüzde 1,40, S&P 500 endeksi yüzde 3,35 ve Nasdaq endeksi yüzde 5,65 düşüş kaydetti. 

Geçtiğimiz hafta genelinde artan dolar endeksi, cuma günü yüzde 1,8'lik düşüşle 110,7'e kadar inerken, yeni haftaya 111 seviyelerinden başladı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise geçtiğimiz hafta  yüzde 3,92 seviyelerinden yüzde 4,22'ye kadar çıkmasından sonra yüzde 4,16'da dengelendi.

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Avrupa tarafında, geçtiğimiz hafta beklentiler paralelinde gelen büyüme ve tarihi yüksek seviyeye çıkan enflasyon verileri Avrupa Merkez Bankası'nın "şahin" para politikası tutumunun devam edeceğini teyit etti. Hafta içinde İngiltere Merkez Bankası da (BoE) politika faizini 75 baz puan yükselterek yüzde 3'e çıakrtırken, Banka'nın gelecek iki sene boyunca ülkenin resesyonda kalabileceğini vurgulaması ekonomik risklere dikkat çekti. 

ECB Başkanı Christine Lagarde'ın, geçtiğimiz hafta Avro Bölgesi'nde resesyon olasılığı yükselmiş olsa bile enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmayı sürdüreceklerini vurgulamasından sonra bugün yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağında yer alıyor. 

Jeopolitik riskler ve enerji fiyatlarına yönelik gelişmelerin de gündemde kaldığı Avrupa'da, geçtiğimiz hafta pay piyasalarında alıcılı bir seyir kaydedildi. Haftalık bazda İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 4,07, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,29 ve Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,63 değerlendi. 

Geçtiğimiz hafta genelinde düşüş eğiliminde hareket eden avro/dolar paritesi, cuma günkü hızlı yükselişiyle kayıplarının büyük kısmını telafi ederek, yeniden 0,99'un üzerinde dengede kaldı.

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, Çin'de Ekim ayında yıllık bazda ihracatın yüzde 0,3 ile Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşerken, ithalat da yüzde 0,7 geriledi. Bu şekilde ülkede dış ticaret fazlası 85,15 milyar dolarla beklentilerin altında oldu. Geçtiğimiz hafta risk iştahının artmasında önemli bir rol oynayan Çin'in yeni tip koronavirüs salgınında "sıfır vaka" uygulamasını kaldırabileceğine ilişkin beklentiler, yetkililerin tüm ekonomik kayıplara karşın bu politikadan vazgeçmeyeceklerini bildirmesi ile rafa kaldırılmış oldu. 

Bu gelişmenin ardından, geçtiğimiz hafta yüzde 4,3 artan Brent petrolün varil fiyatı, yeni haftanın açılışında yüzde 1,1'lik gerileme ile 97 doların altına  düştü. Asya borsalarında ise alıcılı seyrin bugün de sürdüğü görülürken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,5 arttı. 

Küresel piyasalarda son dakika! Yeni haftaya temkinli başladı!

Yurt içinde, artış eğilimine devam eden BIST 100 endeksi, cuma günü 4.233,58 puanla tarihi zirvesine ulaşırken, günü de bir önceki kapanışa göre yüzde 2,72 yükselişle puadan bitirerek, kapanış rekoru tazeledi. Endeks, geçtiğimiz haftanın tümünde yüzde 8,71 değerlendi. 

Dolar/TL, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlemesinden sonra yüzde 0,04'lük sınırlı düşüşle 18,5697'den tamamlanırken, bankalararası piyasanın açılışında yeni haftaya 18,6030'dan girdi. 

Analistler, para politikalarına ilişkin belirsizlikler ile yüksek enflasyon ve resesyon kaygılarının gündemin odağındaki yerini koruduğunun altını çizdi. 

ABD, Almanya ve Çin'de enflasyon başta olacak şekilde hafta genelinde açıklanacak yoğun veri gündemi ve merkez bankası yetkililerinin değerlendirmelerinin fiyatlamaları yönlendirmesinin beklendiğine dikkat çeken analistler, ABD'de yarınki Kongre seçimleri sebebiyle siyasi haber akışının da önem kazanacağının altını çizdi. 

Analistler, bugün ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları ile Almanya'da sanayi üretimi ve Avro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksinin izleneceğine vurgu yaparak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.250 ve 4.300 seviyelerinin direnç, 4.180 puanın destek konumunda olduğunu ifade etti. 

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O vergiden muaf olabilirsiniz! 

Vergi, harç ve cezalara indirim müjdesi! Resmen Meclis'e sunuldu! Yarı yarıya indirim geliyor...

Her ay 1250 TL'lik destek hesaplara yatacak! İşte Aile Destek Paketi başvuru ve ödeme tarihleri...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön