27 / 04 / 2024

Yatırımcıların gözü TCMB faiz kararında!

Yatırımcıların gözü TCMB faiz kararında!

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişeleriyle yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, yurt içinde yatırımcıların gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararında...



Dünyada ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar Çin ekonomisinin beklentilerin altında büyüme göstermesinden sonra yeniden gündeme gelirken, bu hafta açıklanacak olan makroekonomik veriler ve merkez bankaları yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin varlık fiyatları üzerinde etkili olacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili olarak verieln detaylara göre, analistler, ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği ihtimalini öne çıkarmaya devam ettiğini ve devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini kaydetti.

Paylaşılan detaylara göre, Cuma günü resmi olarak açıklanan verilere göre, ülkede Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, Temmuz ayında aylık bazda 8,2 puan artışla 72,6'ya çıktı ve 2021 yılının Eylül ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Aktarılan bilgilere göre, söz konusu bu gelişmelerden sonra para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in, bu ay politika faizini 25 baz puan artışla "şahin" adımlarına son verebileceği öngörüleri güçlenirken, Banka'nın sene sonunda faiz indirimine gidebileceği ihtimali fiyatlamalarda yer almayı sürdürüyor.

Yine verilen detaylara göre, altının ons fiyatı yeni haftaya yüzde 0,1 azalış göstererek 1.953 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,8 altında 79 dolardan işlem görüyor.

Yatırımcıların gözü TCMB faiz kararında!

Ayrıca Cuma günü New York borsasında S&P 500 yüzde 0,14 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 oranında değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,33 artışla kapandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise yeni haftaya satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Ayrıca paylaşılan bigilere göre, Avrupa'da da geçen haftanın son işlem gününde karışık bir seyir ön plana çıkarken, bu hafta gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın sözle yönlendirmeleri ve bölgede açıklanacak enflasyon verilerinde.

Geçen hafta resmen açıklanan ECB haziran ayı para politikası toplantı özetinde, faiz artışlarını sürdüreceğinin sinyalleri verildi. Özette, Banka'nın gerekirse temmuz ayı toplantısından sonra da faiz oranlarını artırmayı düşünebileceği kaydedilerek, ileriki dönemlerde de veri odaklı kararlar alınacağı belirtildi.

Paylaşılan detaylara göre, Avrupa'da enflasyon baskısının ABD'ye göre daha güçlü kalmaya devam etmesi ve ECB haziran ayı para politikası toplantı özetinde öne çıkan "şahin" tonlar, avro/dolar paritesinin yaklaşık olarak yüzde 2,4 artışla 2022 yılının Kasım ayından bu yana en güçlü haftalık yükselişini yapmasına sebep oldu. Ayrıca parite haftaya yatay seyirle başladı.si


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön