27 / 04 / 2024

Japon deprem uzmanından Marmara için korkutan senaryo: 7.9 ve daha büyük şiddette olabilir! 

Japon deprem uzmanından Marmara için korkutan senaryo: 7.9 ve daha büyük şiddette olabilir! 

Japon Deprem Uzmanı Marmara Bölgesi için çarpıcı bir uyarıda bulundu. Marmara'da beklenen depremin şiddetini açıklayan japon uzman, 6 Şubat depreminin 2-3 katı can kaybı olabileceğine dikkat çekti. işte ayrıntılar...



‘’Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’’ mottosuyla yeni bir dönem başlatan KYK Yapı Kimyasalları’nın deprem bölgesindeki illerdeki seminerleri devam ediyor. KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR’ı “Kaşif” ve Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Gaziantep ve Adıyaman’da seminer düzenledi. 

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki,  Türkiye’nin deprem bölgelerinde düzenleyeceği deprem bilgilendirme toplantılarıyla 28 Eylül - 29 Kasım 2023 tarihleri arasında Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan il ve ilçelerinde deprem konusuna ilişkin bilinçlendirme çalışmalarına imza atıyor. 

Gaziantep ve Adıyaman'da gerçekleştirilen katılan ve burada bulunan katılımcılara depremle ilgili bilgiler veren Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Marmara Bölgesi ile ilgili de çarpıcı uyarılarda bulundu.

Açıklamasına "Özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı uzun süredir kırılmıyordu. Elazığ depreminin ardından Kahramanmaraş, Adıyaman’da dahil olacak şekilde bu bölgede deprem oldu. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay’da 7.7 ve 7.6 şiddetinde deprem oldu ve bu bölgelerde yaklaşık 2 yıl boyunca artçı depremler sürecek" ifadelerini kullanarak başlayan Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, bu bölgede yine aynı depremi beklemediklerini vurguladı. 

Japon deprem uzmanından Marmara için korkutan senaryo: 7.9 ve daha büyük şiddette olabilir! 

MARMARA DEPREMİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.9'A KADAR ÇIKABİLİR

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremle ilgili açıklamalar yapan Yoshinori Moriwaki, gelecekte Doğu Anadolu Fay Hattının Hatay’dan sonra denizin içerisinde Kıbrıs’ta dahil bu Güney tarafta deprem olabileceğinin altını çizdi. 

Deprem uzmanı Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş bu bölgeler, Marmara ve İzmir’de de deprem olabileceğine dikkat çekti. 

Türkiye ve Japonya aynı, her yerde deprem olabilir diye konuşan Moriwaki, "Türkiye’nin şimdiye kadar enerji biriktirdiğini biliyoruz daha bu enerji kırılmadı ve depremler sürebilir. Buna her zaman hazır olunması gerek. Marmara Bölgesi tamamen İzmir’den sonra deniz içerisinde fay kırılırsa 7.7 ve 7.9’a kadar yükselebilir" açıklamasında bulundu. 

Moriwaki, büyük Marmara depreminde, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2-3 katından fazla can kaybı yaşanabileceğinin de altını çizdi. 

Japon deprem uzmanından Marmara için korkutan senaryo: 7.9 ve daha büyük şiddette olabilir! 

TÜRKİYE'DE İZİNSİZ BİNA SAYISI FAZLA 

Bina temellerinin iyi olması gerektiğini dile getiren deprem uzmanı Moriwaki, "Zeminde iyileşme yaptıktan sonra bina inşa etmek lazım. Hatay’da yeni binalarda çöktü. Bunun sebebi ise zeminin tam iyileştirilmeden bina yapılmasından oluşuyor. Bina güçlü ancak zemin sağlam değil. Tünel kalıp ya da fore kazık yapılması lazım" açıklamasında bulundu. 

Moriwaki, zemin kötüyse 2000 yılından sonraki bina mı, binanın yapımına izin var mı, yok mu bunlara da bakılması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye'de izinsiz çok bina olduğunu belirtti. 

Japon deprem uzmanından Marmara için korkutan senaryo: 7.9 ve daha büyük şiddette olabilir! 

Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklılıkları ile ilgili de değerlendirmeler yapan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, ünyada depremde ölü sayısı olarak Türkiye'nin 3'üncü, Japonya'nın ise 7'nci sırada olduğunu; bu farkın yapılardan kaynaklandığını belirtti. 

"İşte burada en büyük iş Mimarlara, inşaat mühendislerine ve bu yapıları sağlamlaştıran kişilere düşüyor" diye konuşan deprem uzmanı Moriwaki, sağlam yapılar yapılacağını ve bunu kendisinin çözeceğini belirterek açıklamasını sonlandırdı. 

SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta deprem!

Deprem uzmanından tüyler ürperten açıklama: İstanbul topun ağzında! Şehrin içinde de fay var!

O ile tartışılan imar planında yeni gelişme! Belediye resmen müjdeyi verdi!


Geri Dön