02 / 05 / 2024

Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!

 Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!

Fransız deprem bilimci Le Pichon, Kahramanmaraş Elbistan’daki ikinci depremin öngörülmez olduğunu belirterek beklenen İstanbul depremi için de şok açıklamalarda bulundu.



Dünyaca ünlü Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Habertürk'te Kürşad Oğuz'un sunduğu "Gelecek Fikirler Deprem Özel" yayınında Kahramanmaraş Merkezli depremleri analiz ederken Türkiye genelindeki deprem tahminlerini anlattı.

Türkiye'deki deprem hareketliliği ve muhtemel depremlerle ilgili 20 seneden fazla çalışmalar yaptığını ifade eden Le Pichon, Türkiye'nin jeolojik olarak "oluşum aşamasında" olan bir ülke olduğunu, bunun da hazırlanılması gereken çok fazla deprem demek olduğunu söyledi.

 Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!

ANADOLU 4 METRE KADAR BATIYA KAYDI

Türkiye'nin kuzey ve doğusunda iki büyük fay hattının olduğuna dikkati çeken Le Pichon, şunları söyledi: "Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7'lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında gerçekleşti. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Bu bölgede yılda 6 milimetrelik kayma oluyordu. Fayın bu 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl geçmesi gerekiyor. 1513'te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu biliyoruz. Enerji birikti ve 500 yıl sonra olması beklenen deprem enerjisini şimdi boşalttı."

 


Geri Dön