15 / 05 / 2024

Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!

 Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!

Fransız deprem bilimci Le Pichon, Kahramanmaraş Elbistan’daki ikinci depremin öngörülmez olduğunu belirterek beklenen İstanbul depremi için de şok açıklamalarda bulundu.



İKİNCİ DEPREMİ ÖNGÖRMEK İMKANSIZ

 Ünlü deprem uzmanından İstanbul için korkutan uyarı!

Le Pichon, birinci depremin beklendiğini fakat ikinci depremin şaşırtıcı ve çok farklı özelliklere sahip olduğuna işaret etti. 7,6 büyüklüğündeki depremle 10 metrelik bir hareketin ortaya çıktığını belirten Le Pichon, "Bu çok öneml bir kayma. İlk deprem batıda başlayıp doğuya doğru yayılmıştı. İkinci depremde ise merkezdeki yayılma aynı anda iki tarafa doğru yayıldı. Bu fay çok yavaş enerji biriktirmiş ve birinci depremin boşalttığı stres ikinci depremi tetiklemiş. İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleşeceği söylenemezdi" şeklinde konuştu.

MARMARA’DA 7.6’LIK TEK DEPREM OLACAK

İstanbul'un da deprem tehlikesi yaşadığını belirten Le Pichon, "İstanbul'un değişik semtlerinde farklı etkiler olacak. Bu konuda Türk ve Çinli araştırmacıların çalışması bulunuyor. Önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin bu tahminlere uygunluğu. Marmara’da 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Bazı meslektaşlarım fayın 2 ya da 3 depremle kırılacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Marmara’da fayın bütün hareketleri kırılmanın tek seferde olacağına işaret ediyor. Bu bölgede çok fazla etkisi olmayan ama hasar yaratabilecek tsunamiler olacak" dedi.


Geri Dön