29 / 04 / 2024

Japon deprem uzmanından Hatay uyarısı: Hatay'ı denizden bir deprem vurabilir! Etkisi Kahramanmaraş depremiyle aynı olur!

Japon deprem uzmanından Hatay uyarısı: Hatay'ı denizden bir deprem vurabilir! Etkisi Kahramanmaraş depremiyle aynı olur!

Yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Hatay'a çarpıcı bir deprem uyarısında bulundu. İşte detaylar...



Yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin ‘Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’ mottosuyla gerçekleştirdiği deprem eğitim seminerleri start aldı. KYK Yapı Kimyasalları öncülüğünde düzenlenen seminerlerde Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem bölgelerinde düzenleyeceği bilgilendirme toplantılarının ilkini Hatay merkez ve İskenderun’da yaptı. 

Seminerlerde, depremin sebepleri, etkileri, zararlarını azaltma yöntemleri, bina güçlendirme yöntem ve uygulamaları, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi konulara yer veriliyor.

Japon deprem uzmanından Hatay uyarısı: Hatay ı denizden bir deprem vurabilir! Etkisi Kahramanmaraş depremiyle aynı olur!

Hürriyet Gazetesi'nden Gizem Coşkunarda'nın haberine göre; Yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, deprem ile ilgili yaptığı açıklamasında "Deprem esnasında Türk insanları panik oluyor. Deprem nasıl oluyor, depremde ne yapılması gerektiğini bilmiyor. Bunun için eğitim küçük yaşta ve sıkı sıkı verilmeli" ifadelerini kullandı ve en önemlisinin de müteahhit ve yönetmelik olduğunu vurguladı. 

1999 yılında meydana gelen depremin büyük bir felaket olduğunu, 2001-2011’de deprem için yapı denetim sistemi olduğunu aktaran Yoshinori Moriwaki, "Hatay’da denetim 2001 yılında oldu ve sonrasında denetim eksikliği yaşandı. Bu durumun sonuçlarını acı bir şekilde yaşadık" dedi ve Türkiye’de 21 milyondan fazla yapı olduğunun ve bunların yüzde 50’sinin yönetmeliklere uygun olmadığının altını çizdi. 

Moriwaki, bu durumun imar barışından kaynaklı olduğunu, imar barışının doğru bir uygulama olmadığını belirtti. 

Japon deprem uzmanından Hatay uyarısı: Hatay ı denizden bir deprem vurabilir! Etkisi Kahramanmaraş depremiyle aynı olur!

HATAY'I DENİZDEN BİR DEPREM VURABİLİR 

Yoshinori Moriwaki, "Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben daha önce Maraş depremi için uyarılar yapmıştım. Bu defa da Hatay’ı yeniden uyarıyorum" dedi ve bu sefer Hatay'ın denizden gelecek bir depremin etkisinde kalabileceğini söyledi. 

Açıklamasında "Bunu göz önünde bulundurarak yeni önlemler alınmalı ve yapılar buna göre yapılmalı. Doğu Anadolu Fay Hattı Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’da ikişer defa kırılarak kuzeyden güneye geldi" ifadelerini kullanan Moriwaki, fayın devamının Kıbrıs'a uzandığına, fayın denizin içinde olduğuna ve bu kısımın kırmızı bölge olduğunu vurguladı. 

Moriwaki, "Bir bardak düşünün, sarsıntıda içindeki su mutlaka taşar. Denizde deprem meydana gelince dalgalanma olur. Hatay’da dalgaların boyu 1 metreye ulaşır ancak kötü senaryoda zemin kayması da olursa dalgaların boyu 3 metreyi bulabilir. Bunun Hatay’a etkisi de Kahramanmaraş depreminin etkisiyle aynı yaşanabilir" dedi ve deniz taşacağı için bu depremin yaşanması halinde sonrasında oradaki insanların deniz seviyesinden 3-5 metre yükseklikte beklemesinin gerektiğini belirtti. 

Deprem bölgesindeki 200 bin konutun yapımı son gaz devam ediyor!

Van Gölü'nün doğusu için son dakika deprem uyarısı: Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş riskte!

Deprem bölgesi için şok karar! Yıkılamayan binaların davalarındaki süreçler hızlandırılacak

Deprem uzmanından ürküten uyarı: Bölge daha da sıkıştı! Bu ilde yaşayanlar aman dikkat! 


Geri Dön