28 / 04 / 2024

Van Gölü'nün doğusu için son dakika deprem uyarısı: Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş riskte!

Van Gölü'nün doğusu için son dakika deprem uyarısı: Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş riskte!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden (YYÜ) Doç. Dr. Hamdi Alkan, 1970 ile 2022 seneleri arasıdna Van Gölü ve civarında 14 bin 178 depremin kaydedildiğini belirtti ve riskli bölgeleri tek tek sıraladı. İşte detaylar...



Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan ile Gümüşhane Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serkan Öztürk, 2022- 2032 yılları arasında Van Gölü ve civarının depremselliğine ilişkin çalışma başlattı. 

Doç. Dr. Hamdi Alkan, Van Gölü ve civarında aktif fayların bulunduğuna dikkat çekti ve 2011'de 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremleri anımsatarak, "Van Gölü ve civarında birçok fay ve fay zonumuz var. En son 2011'de gördük. Bu aktif faylar, belli zamanlarda deprem üretiyor ve üretmeyi sürdürecekler" ifadelerine yer verdi. 

Van Gölü nün doğusu için son dakika deprem uyarısı: Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş riskte!

VAN GÖLÜ'NÜN DOĞUSU DAHA RİSKLİ; BÖLGEDE DAHA ÇOK DEPREM BEKLENİYOR

1970 ve 2022 seneleri arasında Van Gölü ve civarında meydana gelmiş 1.0'den büyük 14 bin 178 deprem olduğunun altını çizen Doç. Dr. Alkan, Van Gölü'nün doğusunun, batısına göre daha riskli olduğuna vurgu yaptı. 

"Doğusunda daha çok deprem bekliyoruz ki; son olan 4.7'lik deprem bize bunu bir defa daha anımsattı. Van Gölü'nü alıp, ikiye bölün. Doğusu, batısına göre daha yüksek riske sahip" açıklamasında bulunan Hamdi Alkan, "Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş bu civara karşılık geliyor. Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serkan Öztürk ile bir çalışma gerçekleştirdik" diye konuştu. 

Van Gölü nün doğusu için son dakika deprem uyarısı: Muradiye, Çaldıran, Özalp ve Erciş riskte!

YAPILAR DEPREMLERE GÖRE İNŞA EDİLMELİ 

YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, yaptıkları çalışmaya ilişkin de bilgi verdi ve "Bu çalışma, 2022- 2032 yıllarında Van Gölü ve civarında nerede deprem bekleyeceğimiz ile ilgili bir çalışmadır. Bu bölgeler, Muradiye, Çaldıran, Özalp, Erçek ve Van şehir merkezi etrafıdır. Bunlar, Çaldıran, Yeni Köşk, Erciş, Çolpan, Malazgirt ve Saray fayları civarlarında yer alan bölgelerdir" dedi ve bu fay ve fay zonlarının hepsinin, Van Gölü'nün doğusunda yer aldığına vurgu yaptı. 

Doç. Dr. Hamdi Alkan, gelecek zamanlarda bu bölgelerde deprem olma olasılığının daha yüksek olduğunu aktardı. Alkan, konuya ilişkin açıklamasını "Bu gelecek muhtemel depremlere göre, yapılarımızı yapmak mecburiyetindeyiz" diyerek tamamladı.  

İzmir Ödemiş'te yeni imar planı düzenlemesi için ilk adım atıldı!

İstanbul'dan 'Daha iyi konut ve yaşam' için göç katlandı! 5 senede 2,2 milyon kişi megakentten göç etti! 

İstanbul'un 3 ilçesinde 12 adet gayrimenkul satılıyor! İhalesi 7 Kasım'da! 

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak, karar ne olur? İşte 2023 TCMB Ekim ayı faiz kararı beklentisi!


 


Geri Dön