28 / 04 / 2024

İstanbul'dan 'Daha iyi konut ve yaşam' için göç katlandı! 5 senede 2,2 milyon kişi megakentten göç etti! 

İstanbul'dan 'Daha iyi konut ve yaşam' için göç katlandı! 5 senede 2,2 milyon kişi megakentten göç etti! 

Resmi verilere göre son 5 senede 2,2 milyon kişi İstanbul’dan diğer kentlere göç etti. En büyük göç nedenlerinden biri de “daha iyi konut ve yaşam koşulları” oldu. İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son dakika verilerinde, İstanbul’un aldığı ve verdiği göç sayısı nedenleriyle birlikte belirtiliyor. Buna göre 2018-2022 yıllarını kapsayan son 5 senede 2 milyon 182 bin kişi İstanbul’dan göç etti. 2018 yılında bu sayı 596 bin olarak açıklanmıştı. 2019 yılında 378 bine düşen İstanbul’un verdiği göç sayısı yeniden kademeli artışa geçti ve 2022'de 418 bini geride bıraktı. 

Enflasyonun son 20 senedeki en yüksek seviyeyi görmesinin ardından geçim sıkıntısı da arttı. Kira fiyatlarının en çok yükseldiği illerin ilk sırasında da İstanbul yer alıyor. 

Megakentte ikamet eden yabancı uyruklu kişi sayısı da gittikçe yükseliyor. Ekim ayının başı itibarıla 576 bin yabancı ikamet izni ile İstanbul’da yaşıyor. Diğer yandan İstanbul hala göç almayı sürdürüyor fakat giden sayısı gelenlerden daha çok.

İstanbul dan Daha iyi konut ve yaşam için göç katlandı! 5 senede 2,2 milyon kişi megakentten göç etti! 

İSTANBUL'DAN NEDEN GÖÇ EDİYORLAR? 

Euronews'te yer alan habere göre; son 5 seneye bakıldığında, İstanbul'dan yapılan göçlerin en büyük sebebi “hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç” olarak belirtiliyor. 2022 yılında 95 bin kişi bu nedenle İstanbul'dan ayrılırken, bu rakam nedenlerin yüzde 22,8’ine denk oluyor. 

Bunun dışında en büyük neden de yüzde 22,1 ile “daha iyi konut ve yaşam koşulları” oldu. 2022 yılında 92 bini aşkın kişi bu nedenle İstanbul'dan göç etti. 26 bin kişi de konut almış olmaları nedeniyle megakentten ayrıldı. 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, son 5 senede 462 bin kişi daha iyi konut ve yaşam koşulları nedeniyle İstanbul'dan göç etti. 

İstanbul dan Daha iyi konut ve yaşam için göç katlandı! 5 senede 2,2 milyon kişi megakentten göç etti! 

İSTANBUL'DA YAŞAYAN YABANCI UYRUKLU SAYISI NE KADAR? 

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan 12 Ekim 2023 rakamalrına göre, İstanbul’da geçici koruma altında olan Suriyeli sayısı 532 bin. İstanbul’un nüfusu ise Suriyelilerle beraber 16 milyon 440 bin. Bu da megakenette yaşayan bin kişiden 32’sinin Suriyeli olduğunu belirtiyor. 

Yine Göç İdaresi Başkanlığınca açıklanan rakamlara göre,  İstanbul’da 576 bin kişi ikamet izni ile bulunuyor. Buna geçici koruma altında olan Suriyeliler dahil edilmedi. Bu durumda İstanbul’da yaşayan her 100 kişiden 6-7 kişinin yabancı olduğu görülüyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe’nin açıklamasına göre İSKİ su tüketim verilerine göre İstanbul’da 2,5 milyon seviyesinde yabancı yaşamakta. 

İstanbul dan Daha iyi konut ve yaşam için göç katlandı! 5 senede 2,2 milyon kişi megakentten göç etti! 

MEGAKENTTE KİRALAR RESMEN UÇTU 

İstanbul Planlama Ajansı tarafından açıklanan başka verileri paylaşan Buğra Gökçe, Ekim 2023 itibarıyla megakentte ortalama kira bedeli 13 bin 300 TL'ye yaklaştığının altını çizdi. Buna göre asgari ücretin kirayı karşılama oranı yüzde 85'e geriledi. Emekli aylıkları da ortalama kiranın yalnız yüzde 40'ını karşılayabilecek seviyede. 

İstanbul'un 3 ilçesinde 12 adet gayrimenkul satılıyor! İhalesi 7 Kasım'da! 

Asgari ücret zammında ilk sinyal verildi! Oran belli oldu! Bu rakamı gören asgari ücretliler havalara uçacak!

Emeklilere büyük şok: Ocak 2024 zammında kritik kök maaş detayı! 5 bin TL kök aylık alanlar dikkat! 


Geri Dön