27 / 04 / 2024

Kentlerden köylere göçün en büyük nedenleri: Daha iyi konut ve yaşam koşulları!

Kentlerden köylere göçün en büyük nedenleri: Daha iyi konut ve yaşam koşulları!

2020'den beri İstanbul'dan göç edenlerin sayısı kademeli olarak artmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre, büyük kentlerden göçün temel nedenleri arasında “daha iyi konut ve yaşam koşulları” geliyor.



Son zamanlarda köylerden kentlere göç artmaya başladı. Bunun nedenleri arasında ise hayat pahalılığı, konut ve kira krizi, eğitim ve trafik gibi sorunlar geliyor. BBC'de yer alan haberde kentlerden köylere göç eden vatandaşlar neden göç ettiklerini açıklayarak şu anki koşullarından bahsetti.

KÖYE DÖNMEMİN EN BÜYÜK SEBEBİ SAĞLIĞIMIN BOZULMASI!

Funda Öztürk'ün özel haberine göre kentleden köylere göç eden vatandaşlar tek tek açıkladı. 
45 yaşında iki çocuk babası Şafak Çalışkan, 27 yıldır yaşadığı İstanbul’u geçen sene terk ederek Amasya’nın Alpaslan köyüne yerleşti. Şu anki durumu ile ilgili bilgi veren Çalışkan ''Köye dönmemin en temel nedeni, sağlımın bozulmasıydı. Çocuklarımın aldığı eğitim de burada çok daha iyi. Ben de artık daha huzurlu ve sağlıklıyım.” dedi.

Yıllarca İstanbul tekstil sektöründe makine teknisyeni olarak çalışan Şafak Çalışkan, şu an köyde hem hayvancılık yapıyor hem de kasap işletiyor. Çalışkan hem maddi hem manevi anlamda köye dönmenin ailşesi için daha iyi olduğunu açıkladı. 

Kentlerden köylere göçün en büyük nedenleri: Daha iyi konut ve yaşam koşulları!

SIFIRDAN MESLEK EDİNDİM!

Çalışkan  köydeki aile fertlerinden aldığı destekle sıfırdan bir meslek edindiğini şöyle anlattı '' Tarım için hem ekipmanım yoktu hem de sağlığım izin vermezdi. Hayvancılıkla da hiçbir alakam yoktu ama köye gelince öğrendim. Hem veteriner yeğenlerim de var. En ufak şeyi onlara danışıyorum, ailecek hallediyoruz.” dedi.

İSTANBUL'DA TRAFİK BÜYÜK SORUN!

Çalışkan, İstanbul’un trafiği ve keşmekeşi yüzünden sosyalleşmek ya da alışveriş yapmak için katettikleri yol ile köyden şehre gitmek arasında hiçbir fark olmadığını söylüyor: “Alışveriş yapmak için İstanbul’da en az bir saat yol gidiyorduk, köyde de bir saatte şehre varıyoruz. İstanbul’da alışveriş yaptığımız zincir marketler, hamburgerciler ve giyim markaları Amasya’da da var.” dedi.

''KEŞKE DAHA ÖNCE GELSEYDİK''

Akçe, köy yaşamında çocukların doğayla ve oyunla daha çok iç içe olduğunu, alışveriş ihtiyacı için de yakın şehirlerdeki AVM’lere gidebildiklerini söylüyor. İki çocuğunu da köy okuluna yazdıran Akçe, “Çok zor bir karardı ama iyi ki gelmişiz, keşke daha önce gelseydik” diyor. 

“Çocuklarımızı İstanbul’da yetiştiremiyorduk, hep evde kapalı kalıyorlardı. O yüzden köyü tercih ettik. Eğitimleri de hiç aksamadı çünkü köyümüzde okul var." dedi.

KİRA VE ARTAN MALİYETLERİ KARŞILAYAMADIM!

İstanbul’da hem evi hem de berber dükkanının kira olduğunu söyleyen Akçe de giderek artan yaşam maliyetini karşılayamadıklarını anlattı.

Çalışkan: “İstanbul’da daha çok kazanıyorsun ama maliyetler de bir o kadar yüksek. Kazandığının hepsi kiraya gidiyor, cebinde durmuyor. Bir yandan evet köylü de fakirleşiyor ama İstanbul’da daha çok fakirleşiyorsun.” dedi.

“Biz pandemide İstanbul’dan ayrılırken kriz başlamıştı ama şimdiki kadar pahalılık yoktu. İstanbul’daki arkadaşlarım, ‘Böyle olacağını bilerek mi kaçtın?’ diye soruyorlar. Arkadaşlarımız da kaçış yolu arıyor.” dedi.

5 YILDA 2 MİLYON 182 BİN GÖÇ OLDU!

2018'den beri İstanbul’dan gidenlerin sayısı, gelenlerden daha fazla. Son 5 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul’dan başka kentlere göç etti.

Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 7,54 yükseldi! Satışlarda son durum ne? 

Konut balonu o tarihte şişmeye başladı! Ünlü ekonomist grafiklerle açıkladı...

Geri Dön