27 / 04 / 2024

Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 7,54 yükseldi! Satışlarda son durum ne? 

Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 7,54 yükseldi! Satışlarda son durum ne? 

Konut fiyatlarında yaşanan artış devam ediyor. Peki konut fiyatları düşecek mi? Konut sektörünü neler bekliyor? İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, Tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 61,36, aylık yüzde 3,43 olarak belrilendi. 

TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranlarına bakıldığında ise konut fiyatları en çok fiyatı yükselen ikinci grup olarak kaydedildi. 

Aylık bazda konut fiyatları Ekim 2023'te yüzde 7i54 oranında yükseldi. 

Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 7,54 yükseldi! Satışlarda son durum ne? 

Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, konut fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Ev fiyatları enflasyonun üzerinde artıyor fakat konut satışları da geriliyor, çünkü gerçek fiyatlar bu fiyatlar değil ilanlarda ki fiyatlar gerçekliği yansıtmıyor piyasada bu fiyatlar üzerinden alıcı bulunmuyor" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, Gülcan Altınay, ilan sayılarının arttığını ancak satışların gerilediğini de dile getirdi.

Ekim ayı enflasyonuyla birlikte kira artış oranları da netleşti. Konut dışı iş yerleri için aylık kira artış oranı yüzde 54,26 olarak belirlendi. 

Yüzde 25 kira sınırlamasının sektörü olumsuz etkilediğinin de altını çizen Gülcan Altınay, "Kira oranlarındaki sınırlama sebebiyle konut satışları da alıcısını bulamıyor. Bu durumun en büyük nedenlerinden birisi kira amortisman sürelerinin çok artmış olması" şeklinde konuştu. 

Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 7,54 yükseldi! Satışlarda son durum ne? 

Altınay, ilan sitelerine getirilen düzenlemeyi de değerlendirdi ve kira sınırlaması dengelemesi yapılmazsa ev satışı olmadığı sürece de fiyatların da yükselmeyeceğini dile getirdi. 

Altınay, yaptığı son dakika açıklamasında "İlan sitelerine getirilen yeni düzenleme sayesinde balon fiyatlar oluşan kopuk biraz temizlenecek ve fiyatlarda bir dengeleme olacaktır, yani düşmese de aynı fiyat üzerinden bir süre gider. Ardından piyasa dengelendiğinde, kira rakamları da düzene girdiğinde fiyatları o zaman artış gösterir" ifadelerine yer verdi. 

"Unutmayalım talebin olmadığı hiçbir yerde fiyatlar artış göstermez talebin oluşması içinde kira sınırlamasının ortadan kalkması gerekiyor. Eski kiracı ile yeni kiracının arasında 3- 4 katı farklı kira fiyatları görülüyor" açıklamasını yapan Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, sıfır evlerde şu an zaten arzda sıkıntı yaşandığını, vatandaşların kiracılı konut almak istememesi sebebiyle de satışların yapılamadığını söyledi. 

Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 7,54 yükseldi! Satışlarda son durum ne? 

Gülcan Altınay, konut üretiminin olması gerektiği seviyede olmadığını belirtti ve 1 milyon adet olması gereken yerde şu an 600-700 bin adet olduğunun altını çizdi. 

Altınay, söz konusu açıklamasını "Sonuç olarak konut arzının geliştirilmesi gerekiyor ve kiradaki sınırlamanın kalkması gerekiyor ki konut satışları yükselsin" diyerek tamamladı. 

Yüksek Hızlı Trenlerle ile seyahat eden yolcu sayısı 80 milyona ulaştı

Kocaeli'de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Trendyol Kasım indirimi hangi gün, ne zaman? 11.11 Süper Alışveriş Günleri ne zaman başlayacak? 


Geri Dön