27 / 04 / 2024

Kocaeli'de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Kocaeli'de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümde öncelikli bölgelerin belirlenmesi için 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin merkez üssü Kocaeli'de, riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!



 

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümde öncelikli bölgelerin belirlenmesi için 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin merkez üssü Kocaeli'de, yapı stokunun incelenmesi çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İnşaat Mühendisliği Fakültesi desteğiyle başlatmış olduğu "Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi" projesi kapsamında şehirdeki bütün yapılar inceleniyor.

Söz konusu proje kapsamında eğitim verilmiş olan 110 inşaat mühendisi, 1999 yılındaki depremden önce inşa edilmiş olan toplamda 130 bin 500 binanın taramasını tamamladı. Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, toplam 314 bin binanın incelenmesinden sonra kentsel dönüşümde öncelikli bölgeler tespit edilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Adnan Pala, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada yaklaşık olarak 3 ay kadar önce "Dirençli Şehir Kocaeli" mottosuyla 1999 öncesi yapılardan başlamak üzere bütün binaların tamamında inceleme çalışması başlattıklarını dile getirdi.

Kocaeli de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Adnan Pala yaptığı açıklamada şehirdeki toplam 314 bin binanın tamamını hızlı tarama yöntemiyle inceleyeceklerini dile getirerek Hasarsız Tespit Yöntemi-6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğine göre tarama gerçekleştirdiklerini kaydetti.

HER BİNA İÇİN BİR ENVANTER ÇIKARILIYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Marmara Depremi öncesine ait 160 bin binanın yer aldığı şehirde şu ana kadar 130 bin 500 binanın taramasını yaptıklarına değinen aktaran Pala, afetten önce inşa edilen yapılara yönelik çalışmanın yüzde 80'ini tamamladıklarını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Adnan Pala, çalışmalar sonucu parsel, ada ve alan bazlı kentsel dönüşüm bölgelerinin saptanacağına değinerek "Son zamanlarda gündemden düşmeyen kentsel dönüşümün öncelikli bölgelerini belirleyerek, kentimizdeki bütün binaların röntgenini çekerek, çalışma önceliği verilecek olan alanları belirleyeceğiz. İnşallah 1999 öncesi binaların tespiti bir ay içerisinde tamamlanacak ve daha sonra 1999 sonrası binalarda çalışmaları sürdüreceğiz." dedi.

Açıklamasında bina sahipleriyle görüşen inşaat mühendislerinin, projeyi anlatarak çalışmalara başladığını kaydeden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Adnan Pala şöyle konuştu: "Yalnızca yapının fotoğrafını çekmekten ibaret değil. Yapının yapım yılı, kat adedi, yumuşak kat, kısa kolon ve 19 maddelik kriterlere bakarak söz konusu o yapının verilerini topluyorlar. Bir yazılım aracılığıyla bu veriler sistemimize direkt olarak düşüyor. Biz o yapıyla alakalı, bina performans puanına sahip oluyoruz. Hızlı tarama yöntemiyle tek tek her yapı için envanter çıkarılıyor."

Kocaeli de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

PROJE SONUÇLARINA GÖRE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALTYAPISI HAZIRLANACAK


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün de  yaptığı açıklamada 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Kocaeli'de yaşayanların oturdukları binanın ne durumda olduğunu merak ettiğini dile getirdi.

Açıklamasında son dönemlerde sık sık gündeme gelen depreme hazır olmak için binalarla ilgili veri tabanı oluşturulmasının önemine değinen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, kentteki yapıların envanterinin çıkartıldığını, belediye öncülüğünde uzman ve yetkililerin katılımıyla kurulan Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle çalışmaya başlandığını dile getirdi.

Paylaşılan bilgilere göre, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, şehirdeki inşaat mühendisi meslektaşlarına KOÜ'den danışmanlık alarak eğitim verdiklerini ve eğitimlerin sonunda yapılan sınavda başarılı olanların projede yer aldığını belirtti.

Yaptığı açıklamada söz konusu çalışmalarda 3 ayı geride bıraktıklarını, ekiplerin, yazılım yardımıyla tabletlerle sahada çalıştığını dile getiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, şöyle konuştu: "Binalardaki kısa kolon, planda düzensizlik, zayıf kat, yumuşak kat, görsel kalitesi, betonarme ve yığma yapı mı, buna göre belirli puanlamalar yapılıyor. Söz konusu bu proje sonucuna göre kentsel dönüşümün altyapısı da hazırlanacak. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümün daha kolay, daha hızlı ve kentsel planlamanın vatandaşların hayatını kolaylaştıracak biçimde yapılması için bu planlamanın yapılması gerekiyordu. Söz konusu bu çalışma Türkiye'de tek. Yani şehir bazına, tüm ilçelerde, tüm sokaklarda bu çalışmanın gerçekleştirildiği tek iliz. Pilot şehir olarak da gösteriliyoruz. Bazı kentlerde, ilçe bazında yapıldı. Ama 12 ilçe, il bazında yalnızca Kocaeli'de yapıldı."

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu çalışmalara yoğun talep geldiğine değinerek, "Algılarımız çok yüksek. 17 Ağustos tarihinde deprem atlatan kent olduğumuz için hem vatandaşlarımız hem kamu kurumlarımızın bu konuya algısı çok daha yüksek. Vatandaşlarımızın da bu konu ile ilgili olarak yoğun talebi vardı, 'Yapılarımız incelensin, durumumuz belli olsun.' diyorlardı. Bu bizim işimizi daha da kolaylaştırmış oldu." dedi.

Belediyeden satılık ve kiralık gayrimenkuller! İhalesi 20 Kasım'da!

İstanbullular aman dikkat! Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar belli oldu! Acil bakın!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 5,4 arttı!


Geri Dön