27 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 5,4 arttı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 5,4 arttı!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun merakla Ekim 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos 2023’te geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,4 artış gösterdi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Ekim 2023 sonuçları resmen açıklandı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından hazırlanan rapora göre 2023 yılının ilk çeyrek döneminde deprem afetinin etkisi ve ihracattaki düşüşe bağlı şekilde üretim hızı yavaşlamış ve inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,2 artmıştı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, 2. çeyrekte depremin artçı etkileri, seçim sürecinin belirsizliği, dış pazarlardaki yavaşlamayla nisan ve haziran aylarında çalışma gün sayısının azalması sonucunda inşaat malzemesi üretimi geçen senenin 2. çeyreğine göre yüzde 1,4 artış göstermişti.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Temmuz ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 29,8 yükselen inşaat malzemesi sanayi üretimi, 2023 yılının Ağustos ayında da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 5,4 artış gösterdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre merakla beklenen seçimlerin yaratmış olduğu belirsizliklerin ortadan kalkması ve yeni ekonomi politikalarının uygulanmaya başlanması, ağustos ayındaki büyümenin en önemli etkenleri şeklinde ön plana çıktı. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 5,4 arttı!

AĞUSTOS'TA 22 ALT SEKTÖRÜN 13'ÜNDE ÜRETİM ARTIŞI YAŞANDI

Merakla beklenen söz konusu rapora göre, dış pazarlarda talep koşulları Ağustos'ta zayıf kalmayı sürdürdü. Yine paylaşılan bilgilere göre yurt içinde de seçimler sonrası yeni fiyatlamalar ve yeni ekonomi politikaları beklentileri, üretimi ve satışları etkiledi. Paylaşılan bilgilere göre bu çerçevede 2023 yılının Ağustos ayında toplamda 13 alt sektörde üretim geçen senenin aynı ayına göre artış gösterirken, toplamda 9 alt sektörde üretim azaldı. Bu yılın ilk 8 ayında da üretim geçen senenin aynı dönemine göre 22 alt sektörün 16’sında artış gösterirken, 6’sında ise düşüş gösterdi.

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre, 2023'ün ilk 8 ayında geçen senenin aynı dönemine göre en yüksek üretim artışı yüzde 42,2 ile metalden kapı ve pencerelerde gerçekleşti. Ayrıca yine verilen bilgilere göre, metal yapı ve yapı parçaları üretimi de yüzde 42 artış gösterdi.

Söz konusu raporda yer alan bilgilere göre ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 26,8, plastik inşaat malzemesi üretimi ise yüzde 19,3 yükseliş gösterdi.

Senenin ilk 8 ayında en yüksek gerileme yaşanan alt sektör de yüzde 16,6 ile inşaat camları oldu. Onu yüzde 13,4 ile seramik kaplama malzemeleri takip etti.

2020'DEN BU YANA EN YÜKSEK İSTİHDAM ORANI

Merakla beklenen Türkiye İMSAD raporunda, TÜİK’in verilerinden yola çıkarak inşaat sektöründeki istihdama da değinildi. Açıklanan rakamlara göre 2023 yılının Ağustos ayında inşaat sektöründe istihdam 1 milyon 740 bin 387 ile 2020 başından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Ayrıca verilen bilgiye göre merakla beklenen seçimlerin etkisiyle Haziran'da 1,61 milyona inen toplam istihdam belirsizliklerin azalması ve yeni ekonomi politikalarıyla yükselişe geçti. Bu kapsamda inşaat sektöründe istihdam Temmuz'da 1,7 milyona, Ağustos'ta 1,74 milyona çıkarak son 4 yılın en yüksek seviyelerine çıktı.    

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 5,4 arttı!

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARINDA SON DURUM

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre sektör paydaşları tarafından merakla beklenen söz konusu raporda, 2024-2028 dönemini kapsayan 12. 5 Yıllık Kalkınma Planı’na da değinildi. Bu kapsamda 2023 yılı sonunda 45 kenti kapsayan kentsel dönüşüm planlarının 2028'e kadar 81 şehir için tamamlanacağına değinildi. Verilen bilgilere göre söz konusu bu plan çerçevesinde 2028'e kadar 500 bin yeni sosyal konutun yapılması hedeflendi. 

Söz konusu raporda ayrıca, ekonomide yeni uygulamaya başlanmış olan sıkı para politikası ile talebin yavaşlatılması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının planlandığı kaydedildi. Ayrıca paylaşılan bilgilere göre, bu çerçevede T.C. Merkez Bankası’nın politika faizin artırdığına ve piyasa faiz oranlarının da buna bağlı şekilde yükseldiğine değinildi. Verilen detaylara göre, konut kredi faiz oranlarının yüzde 45 seviyesine geldiği kaydedildi ve söz konusu bu oranın sene sonu itibarıyla yüzde 50’ye yaklaşması öngörüldü.  


İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARINDA SON DURUM


Aktarılan detaylara göre, konut satışlarında banka kredileri ile gerçekleştirilen satışların yani ipotekli satışların Türkiye genelinde önemli bir rol oynadığına değinilen söz konusu raporda, 2023 Eylül'de 8 bin 446 adet konut satışının ipotekli şekilde gerçekleştiği açıklandı. Buna göre Eylül 2023 ipotekli konut satışları, şu ana kadar 2023 yılının en düşük aylık satışı şeklinde oldu. Açıklanan rakamlara göre, 2023 Eylül ayında ipotekli konut satışları geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 50,2 azalış gösterdi. 2023'ün ilk 9 ayında ipotekli konut satışları 160 bin 844 adet ile geçen senenin ilk dokuz ayının yüzde 29,6 altında kalmış oldu. 
 

SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta deprem!

2024 Ocak emekli zammında son dakika! Yeni yılda en düşük emekli maaşı kaç TL olacak?

Ödedikleri o paralar tapu sahiplerine iade edilecek! Tapu sahipleri hemen baksın!


Geri Dön