Yüksek Hızlı Trenlerle ile seyahat eden yolcu sayısı 80 milyona ulaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle (YHT) ile bugüne kadar 79 milyon 581 bin vatandaşa hızlı, konforlu, ekonomik ve güvenli seyahat imkanı sağladıklarını kaydetti. YHT ile seyahat detayları ve ayrıntıları haberimizde...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı yazılı açıklama kapsamında, 2009 yılında Ankara-Eskişehir, 2011 yılında Ankara-Konya, 2014 yılında Ankara-İstanbul, 2022 yılında Konya-Karaman YHT hatlarını açtıklarını kaydederek, son olarak ise 27 Nisan 2023'te Ankara-Sivas YHT Hattı'nı vatandaşların hizmetine sunduklarını dile getirdi.
Öte yandan Türkiye'nin, YHT teknolojisi kullanan dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ıncı ülke konumuna gelindiğine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şu bilgileri kaydetti: "Yüksek hızlı trenler, günümüzde aradaki mesafeleri kısaltarak tüm vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmaktadır.. Bu kapsamda yüksek hızlı tren hatlarımızı yaygınlaştırmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyouz. 2053 Ulaştırma Master Planı çerçevesinde YHT hatları ile ilgili 52 ilimizi daha birbirine bağlayacağız. Ankara-Afyonkarahisar-İzmir ile Ankara-Bursa YHT hatlarında yapım çalışmalarımız halen devam ediyor." dedi.
Bakan Uraloğlu, YHT'lerekarşı olan ilginin her geçen gün giderek arttığını kaydederek, yüksek hızlı trenlerin on bir ile doğrudan, dokuz ile de bölgesel ve otobüs bağlantısı ile hizmet verdiğini kaydetti.
Bakan Uraloğlu, "Yüksek hızlı trenlerimiz ile bu zamana kadar taşınan yolcu sayımız 80 milyona kadar ulaştı. Şu ana kadar 79 milyon 581 bin vatandaşımıza hızlı, konforlu, ekonomik ve güvenli seyahat imkanı sunduk." değerlendirmesinde bulundu.
YHT NEDİR?
Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde bulunan TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.
YHT NE KADAR HIZLIDIR?
Yüksek Hızlı Tren tamamen yerli şirket iş gücü ve öz kaynaklarla gerçekleştirilen proje kapsamında Polatlı-Konya arasında 218 km uzunluğunda alt yapısı ile 250 km/s hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek hızlı demiryolu inşa edilmiştir.
YHT NE İLE ÇALIŞIR?
Trenin ileriye doğru hareketi de elektromıknatıslar tarafından sağlanır. Bu konuda değişik uygulamalar olmakla birlikte, EDS (Electrodynamic Suspension) teknolojisinde kullanılan rayları ve treni, açılmış haldeki bir elektrik motoru gibi düşünebiliriz.
Zamların ardı arkası kesilmedi: Hızlı tren biletlerine dev zam geldi!
Türkiye yüksek hızlı tren ağıyla şehirleri birbirine bağlıyor: Hangi illere yeni hatlar geliyor?
TCDD Yüksek Hızlı Tren biletlerine zam yaptı! İşte güncel zamlı YHT bilet fiyatları...