29 / 04 / 2024

İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?

İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?

İstanbul’dan göç eden kişilerin sayısı son zamanlarda artış gösteriyor. Şehirden ayrılanlar sırasıyla Doğu Marmara, Batı Marmara, Batı Karadeniz ve ayrıca Ege’yi tercih ediyor. “Daha iyi konut ve yaşam imkânlarına kavuşmak”, ön plana çıkan göç nedenleri arasında yer alıyor.



İstanbul, artık umutla göç edilen bir kent olmak yerine o ünlü şarkıda da söylendiği gibi “Neden geldim” diyen kişilerin, yeni umutlara yelken açmak için ayrıldığı bir şehir haline geliyor. “Şimdi bin kere pişman” olup İstanbul’dan diğer kentlere göç eden kişilerin sayısında son zamanlarda artış yaşanıyor. Göç sebeplerinin arasında sağlam yapı ve sağlam zeminde ikamet etme isteği, kira fiyatlarındaki yükseliş, yaşamın pahalılığı ve emeklilik yaşamını daha küçük kentlerde geçirme isteği yer alıyor.

Milliyet’in haberine göre, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, son 5 senede İstanbul’dan 2 milyon 182 bin kişinin göç ettiğini ifade ederek, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre yalnızca geçen sene 418 bin kişinin İstanbul’dan ayrıldığını söyledi. Göç eden kişilerin ilk tercihinin Doğu Marmara olduğunun altını çizen Gökce, daha sonra Batı Marmara ve Batı Karadeniz’in geldiğini paylaştı. Gökce, emekli olduktan sonra daha sakin bir kentte ikamet etmek isteyen her 10 kişiden birinin de Ege Bölgesi’nde bir kenti tercih ettiğini aktardı.

İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?

Yabancıların İstanbul’a yerleşmeyi sürdürdüğüne vurgu yapan Gökce “Bozulan mali şartlar ve yaşam maliyeti nedeniyle insanlar İstanbul’dan göç ederken, yabancılar burada ev sahibi olmayı ve yerleşmeyi sürdürüyor. İSKİ verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 2.5 milyon yabancı ikamet ediyor. Yabancı uyruklu İSKİ abone sayısı 8 senede yaklaşık 10 kat arttı” dedi.

İSTANBUL’DAN GÖÇÜN NEDENLERİ

Gökce, göç sebeplerine yönelik şunları söyledi: “İstanbul’dan gidenlerin bir numaralı göç etme nedeni hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç olurken, göç eden her 5 vatandaştan biri, daha iyi ev ve yaşam imkânlarına kavuşmak için göç ettiğini paylaştı. Her 10 kişiden biri de eğitim nedeniyle göç etti. İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre ekimde kentte ikamet etmenin maliyeti 2022’nin aynı ayına göre yüzde 76.69 oranında yükseldi. İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 45 bin 956 lira olarak kayıtlara geçti. Asgari ücretle geçinen bir aile için İstanbul’da ikamet etmek neredeyse imkânsız hale geldi. 5 senede satılık ev fiyatı yüzde 748, konut kira bedeli ise yüzde 900 oranında arttı.”

İstanbul’dan tersine göç başladı! En çok hangi bölgelere göç ediliyor?

2022 YILI VERİLERİ: 385 BİN KİŞİ GELDİ, 418 BİN KİŞİ GİTTİ

TÜİK 2022 yılı verilerine göre;

* İstanbul’a gelen kişi sayısı 385 bin 294.

* Göç ile gelen kişilerin yüzde 13.6’sı Doğu Marmara’dan, yüzde 11.9’u Batı Karadeniz’den, yüzde 11.9’u Güney Anadolu’dan, yüzde 9.9’u Akdeniz’den ve bunun yanı sıra, yüzde 9.7’si Ege’den geldi.

* Göç sebepleri arasında daha iyi konut ve hayat şartları, eğitim, aile fertlerinden birine bağımlı göç, iş bulmak veya işe başlamak başta geliyor.

* 2022’de 418 bin 82 kişi ise kentten göç etti.

* İstanbul’dan ayrılan kişilerin yüzde 18.3’ü Doğu Marmara’yı, yüzde 13.6’sı Batı Marmara’yı, yüzde 13.2’si Batı Karadeniz’i ve ayrıca, yüzde 10.8’si Ege bölgesindeki şehirleri tercih etti.

* İstanbul’dan göç sebepleri şehre gelenlerinkiyle aynı.

Deprem konutları zamanında teslim edilecek mi? Özgür Özel’den flaş iddia!

İnşaat sektörü o ilde durma noktasına geldi!

Milyonları ilgilendiriyor! Yetki belgesi olmayan emlakçılara dikkat!


Geri Dön