29 / 04 / 2024

Milyonları ilgilendiriyor! Yetki belgesi olmayan emlakçılara dikkat!

Milyonları ilgilendiriyor! Yetki belgesi olmayan emlakçılara dikkat!

Uzmanlardan konut alıp satmak isteyen veya kiralık konut arayan kişilere yeni bir uyarı geldi. Emlak fiyatlarını yetkisiz emlak danışmanlarının arttırdığı iddiasında bulunan uzmanlar, emlakçıların yetki belgesine dikkat edilmesini vurguladı.



Türkiye genelinde büyük bir ekonomi oluşturan gayrimenkul piyasasında yetkisiz emlakçıların varlığına vurgu yapan uzmanlar, danışanları taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçıları tercih etmeleri konusunda uyarı yaptı.

Yetki belgesi bulunmayan emlakçıların, taşınmaz sahiplerinden taşınmazlarını satabilmek amacıyla fahiş fiyatlar üzerinden taşınmaz değeri biçtiği ve bu nedenle de piyasadaki fiyatların arttığı ifade ediliyor.

Milyonları ilgilendiriyor! Yetki belgesi olmayan emlakçılara dikkat!

EMLAK DANIŞMANI EKSPERTİZ FİYATLARINA HAKİM OLMALI

Uzmanlar, profesyonel emlak danışmanlarının bölge ekspertiz fiyatlarına hakim olduğu için taşınmazın ederini doğru tespit edebildiğini ifade ediyor.

TAVAN KOMİSYON ORANI KDV HARİÇ YÜZDE 4

Aynı zamanda, yine yönetmelikte belirtildiği üzere taşınmaz satışlarında emlak danışmanlarının alabileceği tavan komisyon oranının KDV hariç yüzde 4 olduğunun altı çiziliyor.

Milyonları ilgilendiriyor! Yetki belgesi olmayan emlakçılara dikkat!

EMLAK YETKİ BELGESİ NEDİR?

Emlak yetki belgesi, bireylerin gayrimenkul ticareti yapabilmesine resmi olarak imkân veren bir evrak olarak biliniyor. İlgili belge, bireylerin emlak ofisi açmaya ilişkin mesleki yeterliliğe sahip olduklarının kanıtı niteliğinde oluyor. Gayrimenkul ticareti yapan kişilerin, açtıkları bütün ilanlarda ve imzaladıkları tüm sözleşmelerden emlakçı belgesi üzerindeki yedi haneli yetki numarasına yer vermeleri zorunludur.

Gayrimenkul piyasasında emlakçılık belgesi olarak da isimlendirilen bu evrak, tanımına bakılarak emlak mesleki yeterlilik sertifikası ile karıştırılmaması gerekiyor. Zira emlakçılık belgesine sahip olanlar, ofis açarak gayrimenkul ticareti yapabilme olanağına kavuşuyor. Mesleki yeterlilik belgesi ise bireyin emlak danışmanı ünvanını taşımaya uygun olduğunu belirtiyor.

EMLAK YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?

Bir ofis açarak gayrimenkul danışmanlığı yapmak için emlak yetki belgesi almak istiyorsanız, şu adımları izlemeniz gerekiyor:

Öncelikle emlak mesleki yeterlilik belgesi almak için Mesleki Yeterlilik Kurumunca yetkilendirilen bir kuruluşa müracaat etmelisiniz. 
Müracaatınıza takiben seviye 5 mesleki yeterlilik belge sınavı bilgileri kuruluşça size bildiriliyor.
Sınavı başarıyla geçtikten sonra yeterliliğiniz belirten evrak ile ticaret il müdürlüğüne müracaat ederek yetki belgenizi alabilirsiniz. Müdürlüğe başvuranlardan emlak danışmanı sertifikası başta olmak üzere birtakım belge isteniyor.

TOKİ’den konut müjdesi! O ile tam 220 bin konut yapılacak!

Deprem konutları zamanında teslim edilecek mi? Özgür Özel’den flaş iddia!

İnşaat sektörü o ilde durma noktasına geldi!


Geri Dön