28 / 04 / 2024

Deprem bölgesi için şok karar! Yıkılamayan binaların davalarındaki süreçler hızlandırılacak

Deprem bölgesi için şok karar! Yıkılamayan binaların davalarındaki süreçler hızlandırılacak

Deprem bölgesinde, yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi nedeniyle yıkılamayan binalarla ilgili kanun teklifinde yer alan düzenleme ile süreç hızlandırılacak.



Meclis'e sunulan kentsel dönüşüm ile ilgili kanun teklifindeki idari yargılama süreçlerine ilşkin  düzenlemenin yasalaşması ile Kahramanmaraş 6 Şubat'taki depremlerinde hasar gören illerin, hasar tespit raporları göz önüne alınarak verilen yıkım kararlarının ve bazı işlemlerin iptali istemi ile açılan idari davaların süreçleri hızlandırılacak.

AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde idari yargılama usulüne yönelik düzenlemeler de yer alıyor.

DEPREM BÖLGESİ İÇİN ŞOK KARAR!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden dolayı genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, hak sahiplerine yönelik işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporları dikkate alınarak güçlendirme, tahliye ve abonelik iptali gibi işlemler ile yıkım kararlarına karşı idare mahkemelerinde açılan iptal davalarındaki süreçlerin hızlandırılmasına yönelik genel usulden farklı düzenleme bulunuyor.

Söz konusu düzenlemenin yasalaşmasıyla, yıkım kararlarına karşı açılan iptal davaları nedeniyle yıkılamayan ağır hasarlı binaların durumlarının hızlı bir şekilde ele alınması ve bu binalarla ilgili süratle kararların verilmesi hedefleniyor.

Deprem bölgesi için şok karar! Yıkılamayan binaların davalarındaki süreçler hızlandırılacak

YIKILAMAYAN BİNALAR İÇİN SÜREÇLER HIZLANDIRILACAK

Teklifte deprem bölgesini kapsayan ve İdari Yargılama Usulü Kanuna eklenmesi  beklenen geçici maddeler şu şekilde;

- 10 gün içinde ilk incelemeler yapılıp dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılacak.

- Savunma verme süresi, dava dilekçesinin tebliğinin ardından 15 gün olacak, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 10 gün uzatılabilecek. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesi ile dosya tekemmül etmiş sayılacak. Savunma dilekçesinde bina askı koduna yer verilecek.

- Yürütmenin durdurulması talebine yönelik verilen kararlara itiraz edilemeyecek.

- Keşif ve bilirkişi incelemesinin gerektiği yerlerde, dosyanın tekemmülünden itibaren 15 gün içinde keşif yapılacak. Tarafların hak ve menfaatlerinin korunması bakımından zorunluluk bulunan hallerde keşif ve bilirkişi incelemesi, ilk incelemeyi müteakiben de yapılabilecek. Bilirkişi raporları 15 gün içinde mahkemeye teslim edilecek. Bilirkişilere ve bilirkişi raporlarına, raporun tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilecek.

- Duruşma yapılması, tarafların istemine ve mahkemenin kararına bağlı olacak. Duruşma davetiyeleri, duruşma gününden en az 15 gün önceden taraflara şletilecek. 

- Bu davalar dosyanın tekemmülünden veya ara karar, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gereken hallerde bunların tamamlanmasından sonra en geç 15 gün içinde karara bağlanacak.

- Elektronik tebligat adresi bulunmayan taraflara keşif ve duruşma günü, öncelikle Tebligat Kanunu'nun yedinci maddesine göre yapılacak.

- Nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde istinaf yoluna başvurulabilecek.

- İstinaf dilekçeleri 10 gün içinde incelenecek ve tebliğe çıkarılacak.

- İstinaf dilekçelerine cevap verme süresi 15 gün olacak.

- İstinaf istemi en geç 2 ay içinde karara bağlanacak. İstinaf incelemesi aşamasında, istinabe olunan mahkeme gerekli işlemleri 15 gün içinde yerine getirecek.

- Tam yargı davaları ile bu madde kapsamındaki iptal davalarıyla beraber görülemeyecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih öncesinde aynı anda açılmış olan iptal ve tam yargı davaları ayrılacak ve bu davaların görülmesine bulunduğu aşamadan itibaren devam edilecek.

- Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalar hakkında da bu düzenleme hükümleri  uygulanacak. Fakat düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih öncesinde işlemeye başlamış olan savunma, bilirkişi raporuna itiraz, istinaf kanun yoluna başvuru ve istinaf dilekçesine cevap verme süreleri açısından genel hükümler uygulanacak.

SON DAKİKA! 3.7 şiddetinde deprem oldu!

Deprem bölgesi için seferberlik devam ediyor! Yerinde dönüşüm kampanyası vatandaşlara yüz yüze anlatılıyor!

Geri Dön