22 / 11 / 2024
fuzul

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirlerde, yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreçlerin hızlandırılacağına ve bu konuda genel usulden farklı geçici bir usulün uygulanacağına dikkat çekti. İşte yeni düzenlemeler...




TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Meclis'te kabul edilen ve yasalaşan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde, idari yargılama usulü ile ilgili düzenlemelere ilişkin açıklamalar yaptı. 

Yasada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen şehirlerde açılan iptal davalarına ilişkin düzenlemenin bulunduğunu belirten Cüneyt Yüksel, deprem bölgesinde iptal davaları sebebiyle, yıkılamayan ağır hasarlı binaların bulunduğuna dikkat çekti. 

Yüksel, yargısal süreçlerin devam etmesi sebebiyle yıkılamayan binaların, bölgedeki vatandaşların can ve mal güvenliğine karşı tehdit oluşturduğunun altını çizdi ve düzenlemeyle bu binaların durumlarının hızlıca ele alınmasının ve  hızla karar verilmesinin sağlanacağını belirtti. 

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARLARINA İTİRAZ EDİLEMEYECEK 

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kanunla İdari Yargılama Usulü Kanunu'na geçici madde eklendiğine dikkat çekti ve "Gazi Meclis'imizde kabul edilen kentsel dönüşüme yönelik kanundaki düzenlemeyle depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporları dikkate alınarak güçlendirme, tahliye ve abonelik iptali gibi işlemler ile yıkım kararlarına karşı idare mahkemelerinde açılan iptal davalarındaki süreçlerin hızlandırılmasına ilişkin genel genel usulden farklı geçici bir usul yürütülecek" ifadelerine yer verdi. 

Bu kapsamda 10 gün içinde ilk incelemenin yapılacağını ve dava dilekçesi ile eklerinin tebliğe çıkarılacağını aktaran Cüneyt Yüksel, "İdari yargılamada 30 gün olan savunma verme süresi, 15 güne düşürülecek. Bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en çok 10 gün uzatılabilecek. Savunmanın verilmesi ya da savunma verme süresinin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş olacak ve ürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilen kararlara itirazda bulunulamayacak" açıklamasını yaptı. 

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

İdarenin savunması alınmadan keşfe gidilemediğine dikkat çeken Yüksel, düzenlemeyle, idarenin savunması beklenmeden keşif ve bilirkişi incelemesinin yapılabileceğinin altını çizdi. 

Ayrıca, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gereken durumlarda, dosyanın tekemmülünden itibaren 15 gün içinde keşif yapılacağını söyleyen Yüksel, bilirkişi raporlarının 15 gün içinde mahkemeye teslim edileceğine de dikkat çekti. 

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

SÜREÇ HIZLANIYOR 

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, iari yargılama usulüne göre ilk derece mahkemelerinde tarafların istemesi durumunda  duruşma yapılmasının zorunlu olduğunu anımsattı ve yeni düzenlemeyle, duruşma yapılmasının, hakimin takdirine bırakıldığına vurgu yaptı. 

Yüksek, söz konusu açıklamasında İdare mahkemeleri, delillerin toplanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karar verecek. İdare mahkemesinin kararlarına karşı 30 gün içinde istinaf kanun yoluna başvuru yapabilirken, düzenlemeyle istinafa başvuru süresi 15 güne düşürüldü. İstinaf kanun yolu incelemesinin en geç 6 ay olan sonuçlandırılması süresi de yine düzenlemeyle 2 ay olacak şekilde yapıldı" diye konuştu. 

Bilirkişi görevlendirilmesinin istinaf yargı çevreleri esas alınmak suretiyle bilirkişilik bölge kurullarınca oluşturulmuş listelerden yapıldığını dile getiren Yüksel, kural olarak mahkemelerin bulundukları bölgenin listesinden bilirkişi seçebildiklerini belirtti. 

Yüksel, konuya ilişkin açıklamasını "Düzenlemeyle, genel hayata etkili afet bölgesi şeklinde kabul edilen yerlerde depremlerle bağlantılı iş, dava, soruşturma ve kovuşturmalarda liste dışından da bilirkişi görevlendirilmesi yapılabilmesine imkan verildi ve buradaki sürecin de hız kazanması sağlandı" diyerek tamamladı. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan 12 yıl önceki Van depremini hatırlattı: Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı

Nakit para dönemi sona eriyor! Ödemeler kart veya mobilden olacak! Hemen bakın!

35 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı'nda şok gelişme! Kolon kesilmiş, malzeme yetersiz, perde duvar eksik, kaçak kat...

Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklaması: Deprem bölgesindeki acil durum hastaneleri için net tarih verdi!

Hatay'da 4.8'lik deprem oldu, Prof. Dr. Okan Tüysüz resmen uyardı: En az 6 şiddetinde deprem bekliyoruz! 


Geri Dön