29 / 04 / 2024

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan 12 yıl önceki Van depremini hatırlattı: Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan 12 yıl önceki Van depremini hatırlattı: Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen, 40 kişinin hayatını kaybettiği 5,6 büyüklüğünde depremle ilgili anısını paylaşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,'' Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı" dedi.



Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 604 kişi hayatını kaybederken çok sayıda bina yerle bir oldu. Depremin en fazla yıkıma neden olduğu Erciş ilçesinin 3'te 1’i enkaza döndü.

Kentte enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, sonrasında 9 Kasım'da 5,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.  İkinci depremde de 40 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi yaralandı. İkinci depremde Bayram Oteli de yıkılan binalardan biri oldu. 

Otelde aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir ve Japon yardım gönüllüsü Dr. Atsushi Miyazaki'nin de bulunduğu 24 kişi, hayatını kaybetti. O zamanla ilgili anısını anlatan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,''Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; ben de tıpkı Japon bilim insanı gibi ölen bir Türk bilim insanı olacaktım. Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı" dedi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan 12 yıl önceki Van depremini hatırlattı: Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı
GEÇ KALDIĞIM İÇİN ODAM BAŞKASINA VERİLMİŞ!

İkinci depremin 12'nci yıl dönümünde deprem çalıştayı için Van'a gelen jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "23 Ekim depreminden sonra Van'a geldiği söyleyerek anını şu kelimelerle ifade ettş:'' O gece nerede kaldığımı hatırlamıyorum. Sanırım araç içinde kaldık. Daha sonra tekrar 9 Kasım günü geldim. Bayram Oteli'nde yer ayırttık, sonra Erciş'e saha çalışmasına gittik.

Gerek kırıkları gerekse yer kayma alanlarını çalışıyorum. Hangi konutlar nasıl, neden zarar görmüş onlara bakıyorduk ve geç saatte döndük. Bayram Oteli'ne döndüğümüzde, geç kaldığım için odayı başkasına verdiklerini söylediler.'' dedi.

Binalara güvenilmediği için araçlarda kalınacağını söyleyen arkadaşlarının teklifini reddeden Övgün, bir otel bulup, orada kaldı Övgün'den başka müşterisi olmayan otelde kaldıı esnada deprem meydana geldi. Övgün '' Deprem anında yapılmaması gerekeni yaptım; merpenlere koştum ve dışarı çıkmayı başarabildim" dedi.

Dışarı çıktığında Bayram Oteli'nin yıkıldığını öğrenen Övgün ''"Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; ben de tıpkı Japon bilim insanı gibi ölen bir Türk bilim insanı olacaktım. Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı.

Böyle bir anım var. Benim kaldığım otel, depremi çok ağır hasarlı olarak atlattı. Kısmen duvarları yıkıldı. Aslında deprem sırasında yapılmaması gereken merpenlere koşmaktı. Normalde bir yere sığınman gerekir ama zaten otel iyi değildi. Kalınmaması gereken bir oteldi. Kaldı ki benden başka müşterisi de yoktu. Depremi kaldığım otelde çok ağır hasarlı olarak atlattım" diye konuştu.
 

Prof. Dr. Naci Görür Hataylıları uyardı! Artçı deprem, telaşa gerek yok!

Deprem riski taşıyan il ve ilçeler peş peşe sıralandı: 45 kent diri fay hattı üzerinde!

Geri Dön