28 / 04 / 2024

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, Antalya ve Alanya için tsunami uyarısı yaptı!

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, Antalya ve Alanya için tsunami uyarısı yaptı!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Antalya ve Alanya bölgesi için tsunami uyarısı yaptı. Prof. Dr. Özener, “Bir deprem olduğu zaman kesinlikle deniz kıyısından uzaklaşarak yüksek bölgelere çıkmakta fayda var” ifadelerini kullandı.



Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, kentte Afetlere Dirençli Bir Toplumda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Rolü ve Önemi konulu konferans gerçekleştirildi. Bu Konferansa, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de katılım gösterdi. Buna göre, programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'nin deprem tehlikeleri haritasına göre Antalya ve Alanya bölgesinin açık renkli görüldüğünü kaydedildi.

ANTALYA BÖLGESİ İÇİN TSUNAMİ UYARISI

Prof. Dr. Özener, bölgedeki en önemli konunun zemin olduğunu söyleyerek, tarihsel depremlere bakıldığında bu bölgelerin karasal anlamda çok aktif olmadığını belirtti. Akdeniz'in doğusunda, Kıbrıs ve Helen yayı üzerinde meydana gelen depremlerin Antalya bölgesini etkilediğini belirten Prof. Dr. Özener, vatandaşları özellikle tsunami konusunda uyararak, "Bir deprem olduğu zaman kesinlikle deniz kıyısından uzaklaşarak yüksek bölgelere çıkmakta fayda var" diye konuştu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, Antalya ve Alanya için tsunami uyarısı yaptı!


Prof. Dr. Özener, ayrıca şunları belirtti: "İnsanlar 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerini yaşadıktan sonra ciddi anlamda bir travma yaşadı. Dolayısı ile ister istemez depreme güvenli gördükleri kentlere, İstanbul'da yaşıyorlarsa zemini daha kuvvetli yerlere doğru bir hareketlenme oldu. Baktığımız zaman sadece şehir değiştirmenin çok anlamlı olmadığını, aslında Türkiye'nin birçok yerinin deprem tehlikesi altında olduğunu görmekteyiz. Önemli olan riskleri azaltmak. Bunun için de depreme dayanıklı olmayan binaları, güvenli hale getirmek, bulunduğu yerde kentsel dönüşüm yapıp, şehri terk etmektense şehri daha yaşanılabilir, depreme güvenli hale getirmek daha doğru olacak." dedi.

TSUNAMİ NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Tsunami okyanus ya da denizlerin tabanında oluşarak meydana gelen deprem, volkan patlaması ve bu hareketlere bağlı olarak taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucunda denize geçen aşırı enerji nedeni ile oluşan uzun periyotlu deniz dalgasıdır.

Kandilli açıkladı: İstanbul'u büyük bir yıkım ve kaos bekliyor! Olası büyük depremde megakentte tsunami de olacak! 

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 

 


Geri Dön