26 / 11 / 2024

Çimsa çimento sektörünün kapılarını halka açtı

Çimsa çimento sektörünün kapılarını halka açtı

Çimsa Mersin Fabrikası çimento sektörünün kapılarını halka açıyor




Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Açık Kapı Günleri etkinliği, bu yıl 26 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

"Sürdürülebilir Çimento Üretimi" ana teması ile gerçekleştirilen Açık Kapı Günleri 2010 etkinliklerinin ilki, Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu'nun yanı sıra, TÇMB Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımı ile 28 Nisan 2010 tarihinde, Çimsa Mersin Fabrikası'nda düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Güçlü, şunları söyledi: "Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz TÇMB Açık Kapı Günleri etkinliğini, bu yıl 26 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında TÇMB üyesi 11 fabrikada gerçekleştiriyoruz. Amacımız, üniversite öğrencilerini çimento hakkında bilinçlendirmek, fabrika algılarını güçlendirmek ve sürdürülebilir üretim konusunda kendilerini düşünmeye sevk etmek. Bu vesile ile, bugün bizleri en güzel şekilde ağırlayan ÇİMSA Genel Müdürü Sayın Mehmet Hacıkamiloğlu'na ve ÇİMSA çalışanlarına da konukseverlikleri için teşekkür ediyorum."

TÇMB Açık Kapı Günleri etkinliği çerçevesinde, Çimsa'nın Mersin, Niğde,  Ankara  üretim tesisleri de dahil olmak üzere, TÇMB üyesi kurumlara ait 11 çimento fabrikasının kapıları, tüm üniversite öğrencilerine açık olacak. Gençlere hem çimento üretimi hem de sürdürülebilirlik hakkında bilgiler verilecek.

Dünyada gri, beyaz ve kalsiyum alüminatlı çimento üretebilen tek tesis
Çimsa Mersin Fabrikası, dünyada hem beyaz, hem gri, hem de kalsiyuk alüminatlı  çimento üretimi gerçekleştirebilen tek tesis olma özelliği taşıyor. Bunun da ötesinde, Çimsa Mersin Fabrikası II. üretim hattı, isteğe ve talebe bağlı olarak beyaz, ya da gri çimento üretimi için konfigüre edilebiliyor. Dünyada sadece Çimsa'da olan bu teknoloji ile elde edilen esnek üretim yeteneği, küresel pazarın ilk üç Beyaz Çimento markası arasında yer alan Çimsa'nın rekabet gücünün en önemli unsurunu oluşturuyor.

Sürdürülebilirlik
Çimsa sürdürülebilirlik çalışmalarına tüm fabrikalarında olduğu gibi, Mersin Fabrikası'nda da devam ediyor. Elektro filtre sisteminden Torbalı filtre sistemine geçerek 1 metreküpte 50 mg olan yasal toz oranını 20 mg'ın da altına düşürmeyi hedefleyen Çimsa Mersin Fabrirkası çevreci yönüyle dikkat çekiyor. Atık gazdan elektrik üretecek olan Çimsa Mersin Fabrikası, 1. ve 2. fırınlarının tükettiği elektriğin yaklaşık yarısını geri kazanmayı hedefliyor. Mersin Uluslar arası Limanı ve Serbest Bölge başta olmak üzere Mersin'de bulunan atıkların, fosil yakıt yerine kullanımına önem veren Çimsa, yakıt ihtiyacının yüzde 5-10'unu atıklardan sağlıyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği'nden taviz vermeyen fabrika, düzenli eğitimleriyle çalışanlarının bilincini artırmaya devam ediyor. Çevre günü sponsorluğuyla çevreye verdiği önemi vurgulayan Çimsa Mersin Fabrikası, bu yıl çalışanlarıyla Mersin sahilinin temizlenmesine katkıda bulundu.

I. Tesis Üretim Hattı
1975 yılında üretime başlayan tesisin döner fırınında, her biri dört kademeli olan iki ön ısıtıcı siklon hattı mevcut. 1983 yılında tesise kömür öğütme ve yakma sistemleri eklenerek yakıt maliyetinde tasarruf sağlanmaya başlandı. Fırında %100 (%4,5 kükürtlü) petrokok yakılıyor. 2006 yılında devreye alınan atık yakma ünitesi ise fabrikaya ek gelir getirmeye devam ediyor. 2010'un başında soğutma modernizasyonu, obsolete UNAX planeter soğutucu teknolojisinden, 18 milyon ABD Doları yatırımla "mevcut en iyi teknoloji" yeni CROSS-BAR ızgaralı soğutucu uygulamasına geçildi. Bu yatırımla çevre ve fırın güvenirlik performanslarında önemli iyileşme sağlandı.

II. Tesis Üretim Hattı
İhtiyaca göre hem gri hem de beyaz klinker üretilebilen fırın 1989 yılı Aralık ayında devreye alındı. Tesis, kırıcılar ile ön homojenizasyon sistemleri olan bir hammadde değirmeni, iki farin silosu, döner fırın ve klinker stokholünden oluşuyor.

III. Tesis Üretim Hattı
Beyaz çimento üretimi yapılan hat, 1999 yılı Aralık ayında işletmeye alındı. Tesis, kırıcı ve ön homojenizasyon tesisleri olan bir hammadde değirmeni, bir farin silosu, döner fırın ve klinker stokholünden oluşuyor. Tesiste ayrıca 100 ton/saat üretim kapasitesine sahip bir beyaz çimento değirmeni mevcut. Bu fırında da %100 (%4,5 kükürtlü) petrokok yakılıyor.

Kalsiyum Alüminatlı Çimento Üretim Tesisi
2,3 ton/saat klinker üretim kapasitesine sahip fırın, 5 ton/saat öğütme kapasitesine sahip bir çimento değirmeni ve paketleme ünitesinden oluşan tesis, 2002 yılında devreye girdi. 2007 yılında iki ton/saat klinker kapasiteli ikinci fırın işletmeye alındı. 2009 yılında paketleme ünitesinde big bag dolum ve paletleme tesisleri devreye alındı.

Kağıt Torba Fabrikası
Mersin Fabrikasında bulunan kağıt torba fabrikasında 2009 yılında 16 milyon adet kağıt torba üretilerek Mersin, Kayseri, Niğde, Eskişehir ve Ankara Fabrikalarımızda kullanılıyor..


Geri Dön