27 / 04 / 2024

Çimento sektörünün ihracatta pazar payı büyüyor!

Çimento sektörünün ihracatta pazar payı büyüyor!

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, "Türk çimento sektörünün ihracatta pazar payı büyümeye devam ediyor" dedi...



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, ilk 6 ay verilerine göre, inşaat sektöründe yüzde 3,3 artış yaşandığını aktardı.

2017 ve 2018 yıllarında iç satışta Ege, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde artış yaşandığını gözlemlediklerini ifade eden Nihat Özdemir, "Piyasalarda dalgalanmanın yoğun olarak yaşandığı ocak-haziran döneminde sektörümüz üretimini geçen yıla göre yaklaşık yüzde 4,5 artırdı." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Özdemir, 2018 yılının ilk 8 ay verilerine göre üretimin yaklaşık yüzde 10'unun ihracat olarak gerçekleştiğini söyledi. Özdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Türk çimento sektörünün ihracatta pazar payı büyümeye devam ediyor. İhracatta İsrail, Suriye ve Irak öne çıkan ülkeler olurken, özellikle İsrail’deki artış dikkati çekiyor. ABD, Haiti ve Kolombiya’nın öncülüğünde, Amerika kıtasına da ihracatımız artıyor. Bütün bu gelişmelere baktığımızda, yerli üretimimizin arttığını ve ihracatta güç kazandığımızı görüyoruz." 

Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl içinde biri Ege Bölgesi'nde diğeri Doğu Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere iki yeni fabrika devreye girdi. Ayrıca, mevcut iki fabrikada da kapasite artışı gerçekleşti. 2020 yılı sonuna kadar iki fabrikamızda kapasite artışı yaşanması ve üç yeni fabrika kurulması planlanıyor. Devreye girecek bu kapasitenin yaklaşık 13 milyon ton olacağını tahmin ediyoruz. Ekonomik olarak sağladığımız katkıyı ve üretim gücümüzü, ülkemize değer yaratmak için aralıksız sürdürüyoruz." 

 "Yolların ve bariyerlerin beton olarak planlanması yerli üretimi destekleyecek"

Beton yol ve beton bariyer projelerinin Türkiye için yerli bir çözüm olduğunu söyleyen Özdemir, "Yolların ve bariyerlerin beton olarak planlanması yerli üretimi destekleyecektir. Hem yaşam boyu maliyeti açısından daha cazip hem de vatandaşlarımızın güvenliği için çok daha faydalı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor." dedi.

Özdemir, yol yapımında ve bariyerlerde beton kullanılması durumunda sektör içi rekabetin yanı sıra sektörler arası rekabetin de oluşmasının önemli olduğunu belirtti. Özdemir, "Özellikle gelişmiş ülkelerde sektörler arası rekabet oluşturularak kamu kaynaklarının etkin kullanılması sağlanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.


Geri Dön