28 / 04 / 2024

Çimsa komşu ülkelerde fabrika arıyor

Çimsa komşu ülkelerde fabrika arıyor

Çimsa Genel Müdürü Hacıkamiloğlu, çimento sektöründe komşu ülkelerden birinde bir fabrika almak istediklerini ve çalışmaları sürdürdüklerini açıkladı



Sabancı Holding iştiraki Çimsa'nın Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, çimento sektöründe komşu ülkelerden birinde bir üretim tesisine sahip olmak istediklerini, bunun çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Sabancı Holding'in Çimsa'daki payı yüzde 49.4 civarında bulunuyor.
Akdeniz ve Karadeniz havzasında tüm imkanları değerlendirdiklerini de kaydeden Hacıkamiloğlu,"Yakın coğrafyada bizim için sinerji yaratacak, kârlılık sağlayacak projeleri inceliyoruz. Tüm projelerin içinde varız. Herhangi bir  fırsat çıkarsa satın alma olabilir" dedi.
Hacıkamiloğlu, Türkiye'deki yatırımların ise sürdürülebilir yatırımlar olarak kalacağını ifade etti. Bu yıl sonunda Çimsa'nın net kârının yaklaşık yüzde 20 artacağını kaydeden Hacıkamiloğlu, ciroda ise geçen seneye yaklaşacaklarını belirtti. 2010'da ciro ve kârlılığın yüzde 5 artacağını belirten Hacıkamiloğlu, "Ancak biz operasyonel karlılığa bakarız. Yüzde 30'lara yakın EBİTDA hedefliyoruz. 2010 yılında satışlarda 400 milyon doları geçeriz" dedi.
Çimsa'nın 9 aylık bilançosuna göre net kârı üçüncü çeyrekte yüzde 57 artarak 34.7 milyon liraya çıkarken, ilk 9 ayda ise geçen  yılın aynı dönemine göre yüzde 17.2 azalarak 75.1 milyon lira oldu. Şirketin satışları ise üçüncü çeyrekte yüzde 5.3 gerileyerek 155 milyon liraya, 9 ayda da yüzde 1.6 gerileyerek 459.4 milyon lira olarak gerçekleşti.

İhracatı keseceğiz
Gelecek sene iç piyasada işlerin iyi gitmesi ile beraber ihracatı kısacaklarını söyleyen Hacıkamiloğlu, "Toplam çimento ihracatının yüzde 15'ini biz yapıyoruz. Bu oran geçen sene yüzde 13-14'tü. Bu yıl da kendi rekorumuzu kırdık. İki milyon ton civarında bir ihracat gerçekleştireceğiz. Ancak bu oranı önümüzdeki sene düşürmeyi planlıyoruz. İçeride işlerin iyi gideceğini düşünüyoruz. Biz çimentoyu ihracat amaçlı değil kapasite kullanımını optimize etmek amaçlı yapıyoruz" diye konuştu.
Çimento sektöründe daralmanın genel olarak metropollerde olduğunu ifade eden Hacıkamiloğlu,"Mesela Güney Doğu büyüdü. Bunda da kamu yatırımları önemli rol oynadı. Enerji yatırımları üst üste geldi" dedi. Hacıkamiloğlu, geçen yıl krize rağmen temettü dağıttıklarını da belirterek "Dağıtılabilir kârın tamamını dağıtıyoruz. Bu oran tarihinde hiçbir zaman yüzde 50'den az olmadı. Bu yıl da aynı şekilde devam eder" dedi.

İnşaat çift hane büyüyecek
Çimento sektörünün 2010 yılında inşaat sektöründeki kıpırdanmanın başlaması ile beraber tekrar canlanmaya başlayacağını ifade eden Hacıkamiloğlu,"2010'un ikinci yarısından sonra inşaat sektörünün çift basamaklı büyüme göstereceğine inanıyorum. Faizlerin düşmesi ile konutta yeni bir ralli başlayacak" diye konuştu.

`Üç oyuncudan biriyiz'
Krize karşı ihracat yapılan ülkelerde farklılaşma stratejisine gittiklerini kaydeden Hacıkamiloğlu, 46 ülkeye ihracat yaptıklarını, en büyük pazarlarının ise Suriye, Irak, Kuzey Afrika ülkeleri olduğunu söyledi. Beyaz çimentoda ABD'ye kadar gittiklerini belirten Hacıkamiloğlu, 1.2 milyon ton beyaz çimento ürettiklerini ve bu alanda dünyadaki en önemli üç oyuncudan biri olduklarını söyledi.
Radikal


Geri Dön