28 / 04 / 2024

Çin emlak sektörüne kredi dopingi! Hisseler yükseliyor...

Çin emlak sektörüne kredi dopingi! Hisseler yükseliyor...

Çin emlak hisseleri, zor durumdaki emlak sektörünü desteklemeyi amaçlayan yeni kredi tedbirlerinin uygulamaya konulmasının ardından yükselişe geçti.



Çin'de emlak sektörünü desteklemeyi amaçlayan yeni kredi tedbirlerinin uygulanmaya başlaması ile emlak hisselerinde yükseliş kaydedildi. 

EMLSAK HİSSELERİNİ RAHATLATACAK ADIM

Çarşamba günü yürürlüğe giren yeni düzenlemelerle hükümet 2021 yılının ortalarında yüksek borç seviyelerini azaltma çabalarını başlatmasından bu yana emlak firmalarını rahatsız eden likidite sorunlarını hafifletmesi amaçlanıyor.

Bu önlemlerle, geliştiricilerin kredi ve tahvil gibi mevcut borçlarını geri ödemek için banka kredisi kullanmalarına izin veriyor ve borçlanma limitini önceki yüzde 50'den ekspertiz varlık değerinin yüde 70 seviyesine çıkarılmasını sağladı. 

Çin emlak sektörüne kredi dopingi! Hisseler yükseliyor...

EMLAK SEKTÖRÜNDEN OLUMLU TEPKİLER GELİYOR

Emlak geliştiricileri ve analistlerden gelen olumlu tepkilere rağmen, bu önlemlerin hemen etkili olacağına dair şüpheler devam ediyor.

Bankalar, düzenleyicilerin teşvikine rağmen birçok özel geliştiriciye kredi verme konusunda isteksiz olduğu belirtildi.

İnvesting'de yer alan habere göre; UBS analistlerinden John Lam, yeni kuralların borçlu müteahhitler için likidite risklerini azaltabileceğini, ancak sektörün toparlanmasının konut fiyatlarını ve satışlarını destekleyecek daha güçlü emlak talebine bağlı olduğunu belirtti.

Çok sayıda sorunlu geliştiricinin değerli ticari varlıklarının çoğunu diğer borçları için teminat olarak kullanmış olması nedeniyle komplikasyonlar ortaya çıkmakta. Temerrüde düşen bir müteahhitten ismini vermek istemeyen bir yönetici, bankaların yeni önlemlere karşı duyarlı olmadığını belirtti.

Yönetici, merkezi hükümet bankaları kredi vermeye zorlamadıkça, bankaların ilgili riskleri üstlenmelerinin pek olası olmadığını vurguladı.

 

MÜTEAHHİTLER MÜLKLERİNİ SATMAK ZORUNDA KALDI

Çin'deki emlak krizi, müteahhitlerin mülklerini satmakta ve finansman sağlamakta zorlanmasına neden olurken, yaygın temerrütlerine ve ödeme gecikmelerine yol açtı. 

Pekin'in geliştiriciler için nakde daha kolay erişim, düşük ipotek oranları ve gevşetilmiş ev satın alma kuralları da dahil olmak üzere çeşitli destek önlemlerine rağmen, piyasa zayıf satışlar ve devam eden temerrütlerle istikrarsız kaldı.

EMLAK FİRMALARINA GÜVEN AZALDI

Analistler ve emlak firmaları, ev alıcıları arasındaki düşük güven ve kırılgan talep sorunlarının devam ettiğine ve bunun da bu şirketler için birincil gelir kaynağı olan ev satışlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. 

Nomura, alt kademe şehirlerde önceden satılmış ancak tamamlanmamış çok sayıda konutun yarattığı zorluğun altını çizerek, bu konutların tamamlanmasının yaklaşık 3,2 trilyon yuan olduğu belirtildi.

Banka, bankaların bu soruna uygun çözüm olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdi ve hükümetin finansman açığını kapatmak için mali müdahalede bulunması gerekebileceği öne sürüldü.

Çinli emlak şirketlerinin hisseleri sert düştü!

Çinli emlak devi Evergrande temerrütten kurtuldu!

Geri Dön