28 / 04 / 2024

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Merkez Bankası kiralık konut piyasasına desteğini artıracak!

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Merkez Bankası kiralık konut piyasasına desteğini artıracak!

Konut krizinden bir türlü kurtulamayan Çin'de yeni gelişmeler yaşanıyor. Verilen detaylara göre, Çin Merkez Bankası ve Çin Ulusal Mali Düzenleme İdaresi Çin'in kiralık konutların geliştirilmesi ve inşasına yönelik kredi desteğini arttıracağını açıkladı.



Konut krizinden bir türlü kurtulamayan Çin'de yeni gelişmeler yaşanıyor. Verilen detaylara göre, Çin Merkez Bankası ve Çin Ulusal Mali Düzenleme İdaresi tarafından yapılan ortak açıklamada, Çin'in ticari bankaları konut kiralamalar için finansal tahvil ihraç etmeleri konusunda destekleyeceği ve gayrimenkul yatırım ortaklığı fonları için pilot çalışmaları istikrarlı bir şekilde ilerleteceği kaydedildi.

Investing'te yer alan habere göre  yapılan açıklamada ayrıca ülkenin çeşitli türlerdeki konut kiralama şirketlerinin ve kiralık ev sahibi gayrimenkul geliştirme şirketlerinin borç seviyelerine üst sınırlar getireceği de kaydedildi.

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Merkez Bankası kiralık konut piyasasına desteğini artıracak!

ÇİN KONUT KRİZİNDEN BİR TÜRLÜ KURTULAMIYOR

Verilen detaylara göre Çin'de son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlarda yaşanan azalışa paralel olarak konut fiyatlarındaki düşüş sürüyor.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından resmi olarak açıklanan konut fiyat endeksine göre, 2023 yılının Kasım ayında, Çin'deki büyük ve orta ölçekli 70 şehirde yeni konut fiyatları yüzde 0,4, ikinci el konut fiyatları yüzde 0,8 oranında düştü.

Ayrıca resmi olarak açıklanan rakamlara göre toplamda 70 şehrin 59 tanesinde yeni konut fiyatları, 69 tanesinde de  2. el konut fiyatları, önceki aya kıyasla düşüş gösterdi.

Ayrıca yine bu rakamlara göre ikinci el konut fiyatlarında, 2014 yılının Ekim ayından bu yana görülen en hızlı düşüş kayıtlara geçti. 2023 yılının ilk 11 ayında satışı gerçekleştirilen konutların toplam yüzey alanı 1 milyar metrekareye kadar ulaşırken, geçen seneye göre yüzde 8 oranında geriledi.

Söz konusu bu satışların toplam değeri ide11 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,2 azaldı ve 10,5 trilyon yuana (yaklaşık 1,5 trilyon dolar) indi. Ayrıca yine konu ile ilgili olarak aktarılan resmi bilgilere göre Çin'de gayrimenkul yatırımları, ocak-kasım döneminde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,4 gerilemişti.

 

İflas eden müteahhite Bakanlık da acımadı! İnşaatı teslim etmedi, 300 bin TL ceza kesildi!

Seat SUV modellerinin fiyatlarını güncelledi...

Mağdur ev sahibinden düşük kiralara bir isyan daha: 1.500 TL ev kirası olur mu? 


Geri Dön