04 / 12 / 2024

Çin, yeni projelerle şehirlerini yeniliyor!

Çin, yeni projelerle şehirlerini yeniliyor!

Gelişmekte olan ekonomileri sembolize eden BRIC ülkeleri arasında yer alan ve 10 yıl içinde ABD'yi geçeceği tahmin edilen Çin, bu sürece şehirlerini yenileyerek hazırlanıyor




Çinlileri sosyalleştirecek dönüşüm
Çin'in son dönemde mimari anlamda en çok adından bahsettiren şehirlerinden Guangzhou, ülkenin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birine hazırlanıyor. Eski bir mahallenin yıkılarak yerine yatay bir karma kullanımlı proje yapılması hedefleniyor. Alışveriş merkezinden konutlara ofislerden kent parkına kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olacak proje özellikle de sosyal donatı anlamında bölgenin en zengin yapısı olacak. 110 bin metrekarelik perakende kullanım alanına sahip olacak projede eğlence ve yemeiçme alanları da kendine özgü olacak. Benoy Mimarlık tarafından yapılacak kentsel dönüşüm proje şehri hem yeşile hem de sosyal hayata doyuracak.

Tai Gölü'nün etrafı sosyalleşiyor
Çin'in yeni oluşturulan bir başka çekim merkezi de Changzhou şehrindeki Tai Gölü'nün etrafı olacak. Masterplan çizimlerinin hazırlandığı projenin dışı Çin'in geleneksel bambu işlemeciliğine atıfta bulunan bir örnekle yapılacak. Parklar, plazalar, amfitiyatro ve oyun alanlarından oluşacak projede aynı zamanda binanın elektriğini de üretecek rüzgar alanları ile göl manzarasının seyredilebildiği özel alanlar da oluşturulacak. Birbirinden bağımsız ve geniş bir alana dağılan beş gökdelenin bazıları rezidans bazısı ofis bir tanesi de otel binası olarak kullanılırken hepsinin üst katları sosyalleşme alanları olarak kullanılacak.

Geleneksel ve modern birarada
Çin'in Nanjing şehrindeki Xiaguan bölgesi planlanan bu yatırım tarihi bir öneme sahip olan bölgeyi modern binalarla yeniden konumlandırma hedefi taşıyor. Eğlence, spor ve yönetim ofislerinin yer alacağı proje mevcut doğal güzellik korunarak geliştirilecek yeni proje birbirine kıvrımlarla yaslanan iki dikey binadan oluşuyor. İçerisinde geleneksel Çin bahçelerine de yer verilen bu yeni projede avant-garde bir mimarlık örneği sergileniyor. Bölgenin coğrafi yapısı ve güzelliklerine saygı duyularak yapılan projede iki dikey kulenin yanın da bir de yatay bir alışveriş alanı yer alıyor. Projenin tepe noktası da yeşillendirilerek havadan yeşil bir örtüye bakılması sağlanıyor.

Pekin'in 'süper' uydu şehri
Son dönemde hızlı bir gelişme içinde olan Çin ekonomisi Pekin gibi büyük şehirlerden gelişmekte olan küçük şehirlere kadar ciddi bir dönüşüm içine girdi. Ülkenin çok fazla göç alması nedeniyle giderek kalabalıklaşan başkenti Pekin ise bu dönüşümden payını en çok alan yerler arasında geliyor. Bu kalabalığı şehirde yaşatabilmek için ise Pekin'deki uydu şehirlerin sayısı giderek artıyor. Vanke Süper City adını taşıyan bu proje ise birbiri üstüne dizilmiş küp şeklindeki yapılardan oluşuyor. İçinde 100 bin metrekarelik perakende alanın da yer alacağı proje 24 saat boyunca açık kalacak. Proje standart alışveriş zamanlarına ek olarak gece alışverişi imkânı da sağlayacak.

Güney Çin'in yapay vadisi
Çin'in Zhuhai bölgesi de yeni yatırımlardan nasibi alan yerler arasında geliyor. 360 bin metrekarelik kullanım alanına sahip olan proje ofisler, otel, rezidans daireleri ile birlikte 510 bin metrekarelik bir kullanım alanına sahip bulunuyor. 2012 yılında tamamlanması beklenen bu proje tek bir kutu içerisinde her şey yer veren bir modelden temelini alıyor. Summer Group tarafından planlanan yatırım Çin'in güneyinde yeni bir merkez oluşturma fikrinden yola çıkılarak yapılıyor. Proje kentsel dönüşümde yeni bir model yaratırken kentle organik bir bağ da kuruyor. Üstü kapalı bir şehir oluşturmayı hedefleyen proje, oluşturulan vadi ortamı, plazaları ile yapay bir şehir yaratıyor.

Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön