Çin'de 2011 yılında gayrimenkul sektörü 27.9 oranında büyüdü!
Çin'de gayrimenkul sektörünün gelişimi için yapılan yatırımlarda yüzde 27,9 oranında büyüme oldu ve 6,17 trilyon yuana yükseldi
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, 2011 yılında önceki yıllara oranla ekonomik açıdan bazı göstergelerde daha az büyüyerek "kardan zarar" etti. Ülkenin yıllardır hızla gelişen ekonomisi geçen yıl da büyüdü ancak önceki yıllara oranla birçok parametrede düşüş görüldü.
Ülkede açıklanan son verilere göre, 2010’da yüzde 10,3 büyüyen Çin’in gayri safi milli hasılası geçen yıl yalnızca yüzde 9,2 büyüyerek 47,16 trilyon yuan oldu.
Çin hükümeti geçen yıl belirlediği 12. beş yıllık kalkınma planı ile ihracata dayalı ekonomisini aynı zamanda iç tüketime yöneltme kararı almıştı. Ülke, gelişmiş doğu kesimlerinin yanında iç tüketimi ve iç bölgeleri geliştirmek için yeni teşvik planları hazırlamıştı. Ancak geçen yıl enflasyonun en belirleyici unsuru olan tüketici fiyat endeksi yüzde 5,4 oranında arttı. Bu rakamla birlikte Çin hükümetinin tüm yıl boyunca öngördüğü yüzde 4’lük enflasyon hedefi aşılmış oldu. Bu artışın temelinde gıda fiyatlarında görülen yüzde 11,8’lik hızlı artışla, zirai üretimdeki yüzde 16,5’lik artışı büyük etkisi oldu.
Birincil ve ikincil öncelikli şehirlerin önemli sorunlarından görülen emlak fiyatlarındaki artış ise devletin aldığı önlemler sayesinde düşüş eğilimine girdi. Fiyatların düşmesinde, devletin "satın alınabilir konut" projelerinin ve aldığı önlemlerin etkisi görülüyor. Yapılan araştırmalar, Çin’de 70 kentte konut fiyatlarındaki artışın yavaşladığını gösteriyor.
Ekonomide göçmen işçi faktörü
Çin’in iç bölgeleri geliştirme projelerinin de etkisiyle gelişmiş doğu kesimlerinde son dönemde işçi sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı. İç bölgelerde yeni işletmelerin kurulmasından sonra ülkenin lokomotif iş gücünü oluşturan göçmen işçiler memleketlerine yakın yerlerdeki işletmeleri tercih etmeye başladı. Çin’in kentlerinde iş piyasalarına 12,21 milyon yeni istihdam eklendiği belirtilirken, kentsel iş olanaklarının bir önceki yıla oranla sabit kalarak yüzde 4,1 olduğu görüldü. Ülkede gecen yıl 764,2 milyon kişinin iş sahibi olduğu, bunlardan 359,14 milyonunun kentlerde çalıştığı tespit edildi.
Döviz rezervi artıyor
Dünyada en çok döviz rezervine sahip ülkelerden Çin’in döviz rezervinin geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 11,7 oranında artarak, 3,18 trilyon dolara ulaştığı kaydedildi. Bununla beraber Çin yuanı geçen yıl dolar karşısında yüzde 5,1 oranında değer kazanarak 6,3009 seviyesini gördü.
Ülkenin mali gelirinde geçen yıl yüzde 24,8 büyüme görüldü ve 10,37 trilyon yuana ulaştı. Çin’de son zamanlarda meydana gelen kuraklık ve sellere rağmen tahıl üretiminde yüzde 4,5 artış görüldü.
Ülkenin kalkınmasında önemli paya sahip sanayi üretimi geçen yılda yüzde 13,9 arttı ancak bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 1,8 daha düşük gerçekleşti.
Devletin emlak piyasasına müdahalesi
Çin’de geçen yıl yapılan yatırımlarda da artış görüldü. Ülkenin sabit varlık yatırımları zirai yatırımlar da dahil yüzde 23,6 artarak 31,1 trilyon yuana yükseldi. Gayri menkul sektörünün gelişimi için yapılan yatırımlarda yüzde 27,9 oranında büyüme oldu ve 6,17 trilyon yuana yükseldi. Bu artışta hükümetin emlak piyasalarına müdahalesinin etkisi olduğu ifade ediliyor.
Çin’de perakende satış kentlerde yüzde 17,2 oranında büyüdü ve 15,96 trilyon yuana, kırsal alanlarda ise yüzde 16,7 artışla 2,44 trilyon yuana ulaştı.
Çin ekonomisinin dinamolarından olan dış ticaret yüzde 22,5 oranında artışla 3,64 trilyon dolar oldu. Bu rakama göre belirlenen ticaret fazlasının ise yüzde 14,4 oranında daraldığı ve 155,1 milyar dolar olduğu açıklandı. Ülkede ihracat yüzde 20,3 oranında büyüdü ve 1,9 trilyon dolar olarak açıklandı. İthalat ise yüzde 24,9 büyüyerek, 1,74 trilyon dolar oldu.
Kent nüfusu kırsalı ilk kez geçti
Çin’de geçen yılın sonunda yapılan istatistiklere göre, ülkenin nüfusu 1 milyar 347 milyon olarak kaydedildi. Kentlerde yaşayan nüfusun ilk kez kırsal kesimi geçtiği belirtilirken, nüfusun yüzde 51,27’sini oluşturan 690,79 milyon kişinin kentlerde yaşadığı açıklandı.
Ülkede kişi başına düşen milli gelirin yüzde 8,4 oranında arttığı ve 21 bin 810 yuana yükseldiği bildirildi. Kırsal kesimlerde ise bu rakamın yüzde 11,4 artışla 6 bin 977 yuana ulaştığı kaydedildi.
AA