27 / 04 / 2024

Çin'de emlak krizi giderek büyüyor! Dev gayrimenkul şirketi zorda!

Çin'de emlak krizi giderek büyüyor! Dev gayrimenkul şirketi zorda!

Aldığı krediyi ödeyemeyen Çin’in en büyük emlak ve gayrimenkul şirketi olan Country Garden tasfiye dilekçesiyle karşı karşıya... 



Emlak kriziyle boğuşan Çin'de yeni bir gelişme daha yaşandı. Çin’in en büyük emlak ve gayrimenkul şirketi olan Country Garden hakkında tasfiye dilekçesi verildi.

Patronlar Dünyası'nın aktardığı habere göre Hong Kong merkezli Ever Credit'in şirkete vermiş olduğu 204,5 milyon dolarlık krediyi geri alamadığı kaydedildi.

Ekim ayında yurt dışı borçları için temerrüde düşmüş olan şirket, dilekçeye kararlı bir biçimde arşı çıktıklarını duyurdu. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada dilekçeyle ilgili ilk duruşmanın 17 Mayıs 2024 tarihinde görüleceği kaydedildi. 

Finans şirketi iFast'ten Jason Sze, konu ile ilgili olarak BBC'ye yaptığı açıklamada, Country Garden'a karşı tasfiye dilekçesi verilmesinin kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, şirketin kötüleşen durumuna değindi.

Geçtiğimiz ay Hong Kong da bir mahkeme Country Garden'ın rakibi olan emlak devi Evergrande'nin tasfiye edilmesi için karar vermişti.

Çin'deki gayrimenkul krizinin sembolü olan Evergrande'nin 300 milyon dolardan fazla borcu olduğu belirtilmişti. Görülen dava sonucunda Evergrande'nin yeniden yapılandırma stratejisini belirlemek amacıyla şirket yönetimine de tasfiye memurları atanmıştı. 

Çin de emlak krizi giderek büyüyor! Dev gayrimenkul şirketi zorda!

Tasfiye süreci söz konusu şirketin varlıklarına el konulması ya da satılmasıyla sonuçlanabiliyor. Fakat Çin hükümetinin, krizde olan şirketlerin tasfiye edilerek gayrimenkul projelerinin durdurulmasına sıcak bakmayacağı belirtiliyor. Zira ülkedeki binlerce çalışan, ödemelerini çoktan yaptıkları konutların teslim edilmesini bekliyor.

Çin'de emlak sektörü, 2021 yılında şirketlerin borçlanma miktarını azaltacak olan tedbirlerden sonra büyük bir finansal sıkıntı içerisine girmişti. O günden bu yana birkaç büyük emlak şirketi borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmüştü.

FAİZLER DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ


Çin Merkez Bankası (PBoC), son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektörünü canlandırmak için emlak kredilerinde referans kabul edilen 5 sene vadeli kredi faizi oranını (LPR) 25 baz puan düşürdü.

Bankalararası Ulusal Fonlama Merkezi tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, 5 senelik kredi faizi oranı yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e düşürülürken, 1 yıllık kredi faizi oranı da yüzde 3,45'te sabit bırakıldı.

 

Motorine yarın 1 lira 35 kuruş indirim geliyor! Sürücülere Mart müjdesi!

Emekli maaşlarına ne kadar seyyanen zam yapılacak? Seçim öncesi işaret edildi, rakam verildi! 

Ev sahibi kiracı savaşından avukatlar da nasibini aldı!


Geri Dön