Dış Piyasalar

Çin'de gayrimenkul sektörü için kurtarma planı başlıyor! 44 milyar dolarlık gayrimenkul fonu kurulacak!

Çin'de gayrimenkul projelerin tamamlanmamasını protesto eden konut müşterilerinin başlatmış olduğu boykotun ardından ülkedeki emlak sektörünün çözülmesi için yeni bir adım atıldı. İŞte yeni planın tüm ayrıntıları...  

Çin'de gayrimenkul projelerin tamamlanmamasını protesto eden konut müşterilerinin başlatmış olduğu boykotun ardından ülkedeki emlak sektörünün çözülmesi için yeni bir adım atıldı. 

 

Çin hükümeti aralarında China Evergrande Group'un da olduğu bir düzineden fazla gayrimenkul geliştirme şirketine destek sağlamak amacıyla 300 milyar yuan (44 milyar dolar) büyüklüğünde bir gayrimenkul fonu kurmayı hedefliyor.

İşte Çin'de kurulacak gayrimenkul fonuyla ilgili tüm ayrıntılar ve Çin'deki emlak krizinin son detayları...

Bloomberg HT'nin aktardığına göre; REDD'in haberine göre, kurulacak gayrimenkul fonuna 50 milyar yuan China Construction Bank'tan 30 milyar yuan Çin MB'nin yeniden kredilendirme kolaylığı ile sağlanması planlanıyor.

 

Fon'un desteklemesine uygun gayrimenkul geliştirme şirketlerinin regülatörler ve yerel yönetimler tarafından belirlenmesi öngörülüyor. 

Kurulacak fon, gayrimenkul geliştirme şirketleri tarafından ihrac edilen finansal ürünleri satın alabileceği gibi, geliştirilen projelerin satın alınmasına da destekte bulunabilecek. 

Çin, ertelenen konut projelerinde mortgage ödemelerini cezasız ötelemeyi de gündemine almış durumda. Henüz kesin olmayan plan çerçevesinde, ertelenmiş konut projelerine yatırım yapan yüzbinlerce konut yatırımcısının mortgage ödemelerinin kredi skorları zarar almayacak şekilde ertelenmesi planlanıyor. Plan Çin’in sarsıntıda olan konut piyasasına istikrar sağlamak amacıyla geniş bir planın parçası şeklinde nitelendiriliyor. 

 

PEKİN GEÇTİĞİMİZ HAFTA ONAY VERDİ

Daha önce mortgage ödemeleri için tedbir almayı planlayan Pekin yönetiminin, 12 inşaat şirketine finansal yardım amacıyla fon kurulmasına onay verdiği ifade edildi. 

Çin'de gayrimenkul projelerin tamamlanmamasına ilişkin boykot başlatılması geçtiğimiz hafta gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Mortgage kredisi alan konut müşterileri, tamamlanmamış projeler yüzünden borçlarını ödemeyi reddediyor. Boykot, Cuma günü itibrıyla 80 kentteki 230 projenin etkilenmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz hafta basına yansıyan haberlere göre; sektöre tedarikte bulunan şirketlerin de ödemelerini durdurdu belirtilmişti. Tedarikçiler aralarında Evergrande’nin yer aldğı şirketlerden ödeme alamamaları sebebiyle kendi ödemelerini yapamamaktan şikayet etti. 

Emlak krizi bankaları perişan etti! Peş peşe iflas kararı açıkladılar

Çin’de mortgage boykotu büyüyor! İşte son dakika gelişmeleri!

Çin'de emlak krizi büyüyor! Nitelikli gayrimenkul projeleri için kredi geliyor mu?