01 / 07 / 2024

Çin'de sosyal puanı düşük olana emlak yok!

Çin'de sosyal puanı düşük olana emlak yok!

Sosyal puanlama sistemine geçmeyi planlayan Çin'de düşük puan alanlara çeşitli cezalar uygulanacak. Düşük puanlarına emlak, kredi, hızlı internet yok...



2020 yılından itibaren sosyal puanlama sistemine geçmeyi planlayan Çin, polislerin suçluluları yakalamak için akıllı gözlük kullandığı bir ülke. Peki bu sosyal puanlama sistemi ne getirecek?

Sosyal puanlama sistemine göre, tüm vatandaşlara puan verilecek, düşük puan alanlara çeşitli cezalar uygulanacak. Duvar'ın CNET’te Mariel Myers imzasıyla yayımlanan haberden aktardığına göre; 1.4 milyar kişinin yaşadığı ülkede hükümet, düşük puan alanların uçak bileti alması veya emlak sahibi olmasını yasaklayabilecek.

Çin’in en başarılı yapay zeka şirketi Sensetime, hükümet için kalabalık bir ortamda suçluları yakalamayı sağlayan akıllı kameralar üretti.

Sensetime CEO’su Xu Li, kameraların 4000’den fazla aracı tanıyabildiğini belirterek “Kamerada görülen kişinin yaşını ve cinsiyetini anlayabiliyoruz” diyor.

Kredi notundan önemli olacak

Sosyal puanlama sistemi, bankacılık sisteminin geleneksel kredi notundan daha önemli olacak. Puanı düşük olanlar  yüksek hızda internet kullanamayacak veya bankadan kredi çekemeyecek. Dikkatsizce yürümek, Çin malı ürünler kullanmak ya da çok fazla bilgisayar oyunu satın almak gibi davranışlara göre verilen puan değişecek. 

Polisler akıllı gözlüklerle dolaşıyor

Çin’deki milyonlarca gözetleme kamerası, yolda dikkatsizce yürüyen birini tespit ettiğinde, o kişinin yüzüne yakınlaşıp uzaklaşarak o kişinin kimliğini tespit edebiliyor ve hükümet eğer isterse bu kişinin görüntüsünü kamusal alandaki ekranlara yansıtacak. Pekin’de daha şimdiden polisler, Google Glass’a benzeyen ve ulusal veritabanına kayıtlı bilgiler arasında arama yapabilen akıllı gözlüklerle dolaşıyor.


Geri Dön