Dış Piyasalar

Çinlilerin serveti Avrupalıları geride bıraktı! 20 yılda yaşanan artış şok etti!

Yatırım bankası Credit Suisse'in yeni raporuna göre ortalama Çinli bir yetişkinin, artık ortalama bir Avrupalıdan daha zengin olduğu belirlendi. İşte detaylarıyla o rapor...  İsviçre merkezli bankacılık devi Credit Suisse’in yeni raporuna göre, Kuzey Amerika ve Avrupa küresel olarak toplam hanehalkı servetinin yüzde 57’sini meydana getirse de Çin’deki ortalama yetişkin başına servet Avrupa’yı geçti

Yatırım bankası Credit Suisse'in yeni raporuna göre ortalama Çinli bir yetişkinin, artık ortalama bir Avrupalıdan daha zengin olduğu belirlendi. 

İsviçre merkezli bankacılık devi Credit Suisse’in yeni raporuna göre, Kuzey Amerika ve Avrupa küresel olarak toplam hanehalkı servetinin yüzde 57’sini meydana getirse de Çin’deki ortalama yetişkin başına servet Avrupa’yı geçti. 

Credit Suisse’in bu ay yayınlanan yıllık Küresel Zenginlik Raporu’nda dünyadaki hanelerin ortalama serveti ile ilgili verilere de yer verildi. 

İşte Credit Suisse’in hanelerin servetiyle ilgili o raporunda yer alan detaylar...

Sözcü'de yer alan habere göre; rapora göre, Çin’de yetişkin başına ortalama mal varlığı 26 bin 752 dolar olarak belirlendi.  Avrupa’da ise bu rakam 26 bin 690 dolar seviyesinde seyrediyor. Fakat Avrupa’daki ortalama rakam güney ve doğu bölgelerindeki daha yoksul ülkeleri de kapsıyor.

SON 20 SENEDE BÜYÜK YÜKSELİŞ

Diğer taraftan Çin’deki ortalama servetin 2021 yılında 6 bin 379 dolar olduğuna ve Rusya’dakinden dört kat daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca Çin’deki ortalama kişi başı servetin 2000'de 3 bin 111 dolar olduğuna vurgu yaparak, son 20 senedeki büyük artışın altını çizdi. 

Bununla beraber, Çin’in ortalama serveti, ortalama Amerikalının 93 bin 271 dolarlık servetinin üçte birinden daha az olarak kaydedildi. Aynı şekilde bu rakam ortalama bir Belçikalının 256 bin 336 servetinin yaklaşık yüzde 10’luk kısmına denk oldu. 

ABD’NİN ULTRA ZENGİN SAYISI ÇİN’DEKİNİN 4 KATI

Raporda ABD'de 140 binden fazla kişinin 50 milyon dolar ve üstü serveti olduğuna ve bu rakamın Çin'de 37 bin 710 olduğuna vurgu yapıldı. Credit Suisse raporunda ayrıca, “Enflasyona ve Rusya-Ukrayna savaşındaki aksiliklere rağmen, toplam küresel servetin büyümeye devam edeceğine inanıyoruz” denilerek, küresel servete de değinildi. 

Raporda yer alan verilere göre; küresel servet 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 9,8 arttı ve 463,6 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 

Raporu kaleme alan uzmanlar, “Çin'deki hanehalkı servetinin ABD'yi yakalamaya yaklaşmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

Tahminler ayrıca beş senede Çin'in milyoner nüfusunu neredeyse ikiye katlamasını ve gelişmekte olan ekonomilerde sayının daha da hızla yükseleceğine dikkat çekti. 

Banka, teknoloji ve emlak gibi sektörlerin baskı altında kaldığı ve koronavirüs yasakları sebebiyle büyük zorluklarla karşılaşan Çin'de devasa bir servet yaratılmaya devam edileceğinin altını çizdi. 

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar! 2026'da milyoner sayısı 87.5 milyonu aşacak!

Kur Korumalı Mevduat Sistemi 150 bin yeni milyoner yarattı!

Dev banka açıkladı: Milyoner sayısında patlama olacak!