Genel

Kovid-19 salgını milyonerlere yaradı!

Düşük faizler ve devlet teşvik paketleriyle verilen desteklerle artışa geçen borsalar ve ev fiyatları, 2020 yılında zengin kişilerin daha da zenginleşmesini sağladı, bu durumda servet eşitsizliğini yükseltti.

Düşük faizler ve devlet teşvik paketleriyle verilen desteklerle artışa geçen borsalar ve ev fiyatları, 2020 yılında zengin kişilerin daha da zenginleşmesini sağladı, bu durumda servet eşitsizliğini yükseltti. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; geçtiğimiz sene dünya ekonomisinin aksamasına sebep olan Kovid-19 salgınına rağmen dünyada bulunan milyonerler sayısında 5.2 milyonluk artış yaşandı.

Credit Suisse tarafından, mülkiyeti hanehalklarında bulunan varlıkların toplam değerinin yüzde 7,4 oranında yükselirken 28,7 trilyon dolar (yaklaşık 248 trilyon TL) 418,3 trilyon dolara (yaklaşık 3,6 katrilyon TL) çıktığını öngörüyor.

İsviçre merkezli yatırım bankasınca hazırlanan bir raporda ise, 2020 yılında servet yaratımının "Kovid-19'un getirdiği ekonomik problemlerden tamamıyla bağımsız gibi durduğu" ifade ediliyor.

BİR YILDA YÜZDE 10'LUK FIRLAMA

Credit Suisse, 2020 yılının bitiminde varlıklarının değeri 1 milyon dolar (yaklaşık 8,6 milyon Türk Lirası) ya da daha fazla olan yaklaşık 56,1 milyon kişinin bulunduğunu öngörüyor. Bu, bir senede neredeyse yüzde 10 oranında bir artışla denk. 

Raporda, en fazla yükselişin en zenginlerin servetlerinde olmasıyla beraber koronavirüsün servet eşitsizliğinde yükselmeye sebep olduğu belirtildi. Aynı zamanda, daha az varlıkğı bulunabnlar, kadınlar ve dezavantajlı gruplar iş kayıplarından orantısızca etkilendi.

Raporun hazırlayıcısı olan University'de ekonomist olan Anthony Shorrocks, konuyla ilgili açıklamasında "Geçen yıl belirttiğimiz gibi, küresel servet bu kargaşa karşısında yerini korumakla kalmadı, aslında yılın ikinci yarısında hızla arttı" dedi.

Ancak, "Varlık fiyatlarındaki artışlar bir kenara bırakılırsa, dünya genelinde hanehalkı serveti düşmüş olabilir" ifadelerini kullandı. 

Credit Suisse, zengin ve fakirin arasında bulunan uçurumun muhtemelen salgın sebebiyle değil devletlerin davranışları sebebiyle olduğunu belirtti.

KÜRESEL SERVET 5 YILDA YÜZDE 39 ARTABİLİR

Global sertverin gelecek 5 senede yüzde 39 daha yükselmesi ve 2025'e kadar 583 trilyon dolara (yaklaşık 5 katrilyon Türk Lirası) çıkması öngörülürken, milyonerlerin rakamında da yaklaşık yüzde 50 fırlama öngörülüyor, böylece rakamın 84 milyona ulaşması tahmin ediliyor. 

Credit Suisse'de uluslararası varlık yönetimi baş yatırım sorumlusu ve küresel ekonomi ve araştırma başkanı olan Nannette Hechler-Fayd'herbe de konuya ilişkin konuştu. Hechler-Fayd'herbe, şu açıklamalarda bulundu: 

"Hükümetlerin ve merkez bankalarının, pandemiden en olumsuz şekilde etkilenen kişi ve işletmeleri devasa gelir transferi programlarıyla ve faiz oranlarını düşürerek desteklemeye yönelik hamlelerinin, topyekun küresel krizi başarıyla savuşturduğu inkar edilemez."

Hechler-Fayd'herbe, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Muhtemelen en büyük etkiyi yaratan merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi oldu. Hisse ve konut fiyatlarındaki yükselişin önemli gerekçelerinden biri bu. Bunlar hanehalkı serveti hesaplamalarımızda etkisini doğrudan gösteriyor.

Bölgesel dağılımda Kuzey Amerika ve Avrupa'nın 2020'de sırasıyla 12,4 trilyon ve 9,2 trilyon dolarlık (sırasıyla yaklaşık 107 ve 80 trilyon TL) artışla toplam servet artışının büyük kısmını elde ettiği görüldü."

İsveç'te milyoner ve milyarder sayısı hızla artıyor!

Pandemide Türkiye’de 85 bin 958 kişi daha milyoner oldu!