Cins değişikliği ne zaman yapılır?
Cins tashihi olarak da ifade edilen cins değişikliği işlemi, gayrimenkulün mevcut durumunun değiştirilmesi için yapılıyor. Peki, bu işlem hangi durumlarda yapılır? Cins değişikliği ne zaman yapılır? İşte yanıtı..
Cins değişikliği ne zaman yapılır?
Cins tashihi olarak da ifade edilen cins değişikliği işlemi, gayrimenkulün mevcut durumunun değiştirilmesi için yapılıyor. Bu işlem için cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya bilgi gerekli oluyor.
Ayrıca;
-Taşınmaz malın maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimliği veya temsil belgesi;
-Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malların cins değişikliği işlemlerinde, yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı;
-Taşınmaz mal sahibinin veya hissedarlarının bir adet 6 x 4 cm. büyüklüğünde son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı, vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge de isteniyor. Peki cins değişikliği ne zaman yapılır?
Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürüleceği zaman yapılıyor.
Tapuya tescil örneği
Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra; tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılır. "Taşınmazın Niteliği" sütunundaki cinsi kırmızı mürekkepli kalemle terkin edilerek, tarih ve yevmiye numarası yazıldıktan sonra, mavi veya siyah mürekkepli kalemle yeni cinsi yazılır.
Örnek: Kargir Ev. Tarih-Yevmiye
Arsa
Tapu cins değişikliği harcı 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com